Esports 14/08/2013

L'última exhibició d'Isinbàieva

La plusmarquista de salt de perxa guanya el Campionat del Món a casa

Martí Molina
2 min

BarcelonaNo hi ha cap manera millor de dir adéu a la competició que fer-ho proclamant-se campió del món, i si pot ser a casa, encara millor. Així ho va fer la russa Ielena Isinbàieva, la millor saltadora de perxa de tots els temps. Als seus 31 anys va oferir la que podria ser la seva última exhibició d'una carrera professional plena d'èxits: amb el d'ahir, suma tres títols mundials i dos d'olímpics, a més d'haver superat fins a 28 vegades les plusmarques mundials -comptant les proves en pista coberta i a l'aire lliure-. La saltadora de Volvograd, però, va deixar una porta oberta al retorn, ja que va admetre: "Ara vull ser mare, i un cop ho sigui, m'entrenaré per veure quin nivell tinc. Si puc atacar salts de cinc metres, llavors intentaré ser als Jocs de Rio del 2016. En cas contrari, serà el comiat oficial".

Ielena Isinbàieva és la saltadora més mediàtica i carismàtica de la història i, possiblement, la que ha situat la perxa femenina a primera línia mundial. Una especialitat que, a diferència de la masculina, no va entrar a formar part del Campionat del Món fins al 1999 (a Sevilla) i dels Jocs fins a l'any 2000 (a Sidney). Malgrat el seu palmarès, la saltadora de Volgograd no era a la llista de favorites. Per davant hi tenia la cubana Yarisley Silva -autora de la millor marca de l'any- i la nord-americana Jennifer Suhr -vigent campiona olímpica-. Els fracassos en els últims dos Mundials i la medalla de bronze que només havia pogut guanyar a Londres 12 l'havien relegat a un segon pla. Ahir tot va ser ben diferent a l'estadi olímpic de Moscou. Isinbàieva no va participar en els salts més baixos i es va reservar per al 4,65. En el primer intent va fer nul i van reaparèixer els fantasmes d'aquells Mundials en què va quedar eliminada a les primeres de canvi. Però va superar el llistó i va avançar fins als 4,89, que va saltar a la primera.

Isinbàieva va ser l'única que podia superar aquesta distància, ja que Suhr i Silva es van quedar amb 4,82. Però Suhr va acabar segona, ja que havia fet un nul menys en aquesta alçada.

La triple corona de Harting

Isinbàieva no va ser l'única triomfadora del dia a Moscou. Ahir també es va lluir l'alemany Robert Harting, que després de guanyar a l'Europeu i als Jocs Olímpics, també va proclamar-se campió del món de llançament de disc, amb una distància de 69,11 m.

D'altra banda, l'etíop Mohamed Aman es va convertir en el primer del seu país que guanya l'or mundial als 800 metres llisos, amb un temps d'1:43:31. La cursa dels 3.000 obstacles femenins se la va adjudicar Milcah Cheywa (Kenya), amb un temps de 9:11:65. Pel que fa a l'heptatló femení, el triomf va ser per a l'ucraïnesa Ganna Melnitxenko, amb 5.686 punts.

stats