Misc 15/08/2013

Jugar a ser coherents

El Barça grata les seves arrels i el Madrid busca ordenar l'esperit veloç

i
Natalia Arroyo
3 min

BarcelonaHan canviat els amos de les banquetes al Camp Nou i al Santiago Bernabéu, però no la columna vertebral dels dos equips. Les plantilles del Barça i el Madrid senten un futbol concret. I el respiren. Com l'any passat i l'anterior. No ho poden evitar. I, de fet, tampoc ho volen fer. La pretemporada blaugrana ha insinuat la intenció de Tata Martino de tocar poques coses i basar el seu principal canvi en la recuperació de conceptes enterrats pel desgast d'una convivència viciada pels anys. La preparació blanca no ha pogut allunyar el Madrid de la seva contundent essència contraatacadora malgrat els primers esforços d'Ancelotti, i ha semblat alliberar uns jugadors farts de la confrontació amb Mourinho. El curs 2013/14 arrenca amb molts reptes tàctics per als dos grans.

La Lliga per preparar-se

El campionat nacional ha de ser un terreny de proves per a Europa

Martino i Ancelotti són debutants a Espanya, però no haurien de patir a la Lliga. El repte dels tècnics és preveure cada diumenge, fins i tot en dies de golejades, els problemes amb què toparan a la Champions, l'autèntic objectiu dels dos clubs. L'any passat deixa assignatures pendents als nous entrenadors. A Barcelona s'exigeix un pla que sumi agressivitat a l'estètica, que torni a ferir amb pilota i no dessagni l'equip a cop de transicions. A Madrid, cal un guió alternatiu quan el rival tanca la porta al contracop i regala la pilota. Són les principals missions de Barça i Madrid ara per ara, per quan arribin els alemanys de torn.

Encaixar Neymar i Isco

El brasiler és la novetat al Barça i el malagueny l'esperança blanca

Les jerarquies als dos vestidors seguiran sent les de sempre, però les novetats de l'estiu renovaran l'aire del grup. Neymar, el nou soci d'atac que té Messi, no canviarà la proposta ofensiva del Barça -se seguirà apostant per l'elaboració i el joc ras-, però aportarà la dosi d'acceleració, desequilibri i mobilitat que reclama Martino a partir de tres quarts de camp. D'altra banda, i amb permís del talent de Casemiro i Illarramendi, Isco està cridat a ser la peça clau d'Ancelotti. Una boia on aturar l'elèctric joc madridista, on ordenar la rauxa. Amb l'ajuda d'Özil, Modric i un Kaká rejovenit, el tècnic italià busca la complicitat combinativa que desespera l'afició del Bernabéu i el Cristiano més vertical.

Sòlids al darrere

La rigidesa defensiva és la base dels tècnics per ser ofensius

Els primers experiments de pretemporada han deixat clares les prioritats: tenir personalitat defensiva per poder mantenir l'esperit ofensiu. La pressió ferotge del Barça sobre la pèrdua, el replegament intensiu del Madrid per crear-se espais al contraatac. Tècnics i equip se senten còmodes sobre aquestes bases i les intentaran mantenir tot l'any perquè fer el contrari seria anar contra natura. El Barça perd força si no roba a camp rival; el Madrid perd punch si no pot córrer. L'èxit passa per ser coherents en això.

L'any dels laterals

Són les posicions més decisives per a Martino i Ancelotti

Messi i CR7 tornaran a brillar per sobre de la resta perquè Martino i Ancelotti miraran de crear-los el millor context possible. I ho faran, sobretot, a través dels laterals. L'ex de Newell's està gratant les arrels de l'estil per rescatar el millor Barça profund i ample a través d'Alves per la dreta i Jordi Alba per l'esquerra. Els dóna volada i ells alimenten el joc interior de l'equip amb el seu anar i venir. I l'ex del PSG vol complir amb la promesa d'espectacle amb una posada en escena dinàmica i alegre des del darrere.

stats