Esports 20/08/2013

Jornada de reflexió a l'espera de la concreció dels reforços

El Mallorca, abatut per l'empegueïdor debut a Sabadell, pot tancar en les properes hores la cessió d'Ínigo Pérez

Miquel Ramis
4 min
XERRADA  Oltra va mantenir una xerrada de mitja hora abans que els jugadors botassin a la gespa per completar un entrenament de recuperació.

Palma.La topada amb la realitat va ser dura. El Sabadell s'encarregà de despertar el Mallorca i de recordar-li que la Segona Divisió és un infern del qual no es pot sortir sense sofriment i, sobretot, molta suor i entrega. A la Nova Creu Alta, l'equip evidencià un llistat de mancances preocupant, tant a la gespa com de planificació esportiva, que han de fer reflexionar més d'un, al vestidor i a la planta noble de Son Moix. L'entrenador, José Luis Oltra, i el director esportiu, Llorenç Serra Ferrer, tenen molta feina per endavant per començar a corregir la imatge d'un conjunt sense ànima i que no sabé entrar en els treballs de poca qualificació que exigeix la categoria de plata sobre la gespa per obtenir la recompensa dels tres punts.

La primera, i més important, satisfer les peticions d'Oltra. En diverses ocasions, ha reiterat la necessitat d'ampliar el fons d'armari amb el qual compta per encarar amb garanties la consecució d'un objectiu que la golejada de diumenge es va encarregar de situar en el grau de dificultat que li correspon.

Dos són els grans objectius que encalça l'entitat en aquests deu dies que manquen per al tancament del mercat de fitxatges: un lateral dret que també pugui jugar de central i un cervell que assumeixi la creació de joc. A Sabadell es va fer patent que el Mallorca té un problema a la zona de creació, que necessita una brúixola que orienti un grup que no va tenir alternatives i que la defensa necessita afinar-se i ser més contundent.

Pendents de les sortides

Així, el Mallorca continuava negociant ahir amb l'Athletic Club la cessió del migcampista Íñigo Pérez, converses que es mantenen des del cap de setmana passat. Descartat per Ernesto Valverde, entrenador bilbaí, el seu representant, Vicente Biurrun, confirmà que malgrat que la intenció del futbolista era la de jugar a Primera, la prioritat era escollir una destinació que li garanteixi minuts de competició. El migcampista, de 25 anys, considera el Mallorca una destinació idònia, tot i jugar a la Segona. L'arribada de Pérez estava pendent de la concreció dels percentatges de la fitxa que haurà d'assumir cada club per fer possible l'operació. En les properes hores es podria confirmar l'arribada de Pérez, però el record del trencament de les negociacions amb Natxo Insa fa que ningú no vulgui afirmar aquest extrem amb seguretat.

A més, el Mallorca no pot competir des del punt de vista econòmic amb qualsevol competidor pel migcampista que pugui aparèixer provinent de la Primera Divisió.

La sortida de Javi Márquez en destinació a Elx va permetre disminuir el cost de la primera plantilla, per la qual cosa es va poder començar a negociar amb Íñigo Pérez. Però per activar la incorporació del defensa és necessari que Pedro Geromel o Antonio López, o tots dos, alleugereixin la càrrega salarial. El control financer que exerceix la LFP amb el seu límit de cost de la primera plantilla ho estableix així; per tant, fins que no surtin aquests dos futbolistes, Serra Ferrer no pot efectuar cap incorporació més. D'aquesta manera, el director esportiu ha de trobar una solució que permeti reforçar una rereguarda que, com la temporada passada, va fer aigües de manera estrepitosa davant el Sabadell.

Vicis mantinguts

Una de les primeres tasques que volia afrontar Oltra quan va arribar a la banqueta vermella era la d'aconseguir que l'equip recuperàs la confiança i deixàs de ser el colador que va descendir. A la Nova Creu Alta va quedar clar que l'equip mantenia els vicis que el condemnaren al descens: errades de coordinació, poca contundència, debilitat defensiva, manca de concentració, nul·la capacitat de reacció, poca efectivitat de cara a porta..., massa factors conjunts que facilitaren la humiliació que els infligiren els arlequinats.

En l'entrenament de recuperació que el conjunt va completar ahir a Son Bibiloni, el tècnic valencià va mantenir una xerrada de mitja hora a l'interior del vestidor, en la qual va repassar la llarga llista de desencerts que va cometre el seu bloc. Amb cares llargues i poques rialles, els jugadors sortiren al camp conscients que necessiten assumir ràpidament la nova realitat que a Sabadell els copejà amb crueltat. Avui l'equip tindrà una jornada de descans que hauria de servir per reflexionar i entendre el seu nou rol i el que requereix una categoria que no perdona la desídia. L'empegueïdora derrota que patiren els hi obliga.

Potser l'aspecte en el qual més haurien de pensar els futbolistes és en el de l'actitud. Una vegada més, i com si es tractàs d'un déjà vu, es va veure un equip que no va tenir cap tipus de capacitat de reacció davant l'adversitat. Aquesta debilitat psicològica s'ha de solucionar amb urgència. L'entrada en una espiral com el del curs passat no es pot consentir. En aquest sentit, s'expressaren dos dels capitans després del partit. Víctor Casadesús i José Carlos Nunes deixaren clar que s'ha de competir com a mínim amb la mateixa intensitat que el rival i reconeixeren que els jugadors encara no s'havien fet càrrec del que suposava jugar a la divisió de plata, una competició on l'entrega i el punt d'honor són imprescindibles per sobreviure-hi.

Si bé és cert que la Lliga només acaba de començar i que queda molt camí per recórrer i corregir els errors, l'adaptació a la categoria no es pot endarrerir gaire temps més. Els jugadors han d'assumir la seva nova condició i actuar en conseqüència. Els responsables de club han d'actuar amb encert i reforçar una plantilla que ha mantingut l'estructura de la temporada passada. Cal que tots plegats hi reflexionin i prenguin una ràpida decisió. La lliga Adelante no dóna treva.

stats