L’ALTRA MIRADA
Misc 12/05/2018

Travessar Catalunya per rutes emblemàtiques

La Garmin Team Trail reinventa l'oferta de curses de muntanya amb una prova per equips i relleus 'non-stop'

i
àlex Gozalbo
3 min
Travessar Catalunya per rutes emblemàtiques

BarcelonaLa Madrid-Lisboa, una prova en què els participants han de recórrer en bicicleta de muntanya 770 quilòmetres per corriols i pistes en el mínim temps possible, per equips i sense parades obligatòries, va servir d’inspiració per a la Garmin Team Trail, una de les propostes per a corredors de muntanya que promet emocions fortes. Després d’estrenar-se amb èxit, el cap de setmana del 16 i 17 de juny se’n disputa la segona edició. “La cursa té dos valors afegits: el fet de creuar Catalunya de nord a sud, des de Castellar de n’Hug fins a Castellar del Vallès, i el seu format, perquè és una prova per equips i relleus en un format non-stop. És una cursa ideal per fer equip”, diu Julian Velasco, membre de l’organització tècnica. Els 200 quilòmetres del recorregut es divideixen en vuit etapes d’entre 19 i 35 quilòmetres de distància.

“El recorregut és exactament el mateix que l’any passat perquè va agradar molt”, avança Velasco. La prova recorre camins i rutes emblemàtiques de les comarques del Berguedà, el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. “Les tres primeres etapes són pura essència de muntanya. Passen pel Parc Natural del Cadí-Moixeró i els cingles de Vallcebre fins a arribar a Avià. És una zona espectacular, molt maca. Després el trail travessa una zona menys muntanyenca, però que també és preciosa. Es tracta de la part del Parc Fluvial del Llobregat i de la zona més desconeguda de la Mola. El recorregut acaba a Sant Cugat, que és a quatre passes de Barcelona. Potser la gent no s’ho imagina, però també és una zona molt maca. A més, és una part més accessible per a la gent que prové de l’asfalt i que es vol iniciar en el món del trail ”, recorda.

“Petita festa ciutadana”

Una de les novetats d’aquesta edició és que la prova, que es podia fer amb equips d’un, dos i quatre corredors, ara s’obre també a grups de sis i vuit participants. “Hi ha gent que corre molt i gent que va a disfrutar i a compartir una experiència. Una de les parts més divertides és la de l’estratègia. El perfil dels participants és molt divers. Per completar els 200 quilòmetres en solitari necessites un gran nivell físic i molta fortalesa mental, perquè has de córrer de nit”, opina Velasco. El temps màxim per fer el recorregut sencer és de 36 hores. Els organitzadors, que ja han igualat la xifra de participants de la primera edició, esperen superar els 500. “Les empreses s’estan animant molt a formar equips amb els seus treballadors”, explica. Cada participant portarà un dispositiu de geolocalització, un sistema que serveix tant per controlar la seguretat dels corredors com per facilitar-ne el seguiment.

Els punts d’avituallament se situen a Castellar de n’Hug, Bagà, Vallcebre, Avià, Puig-reig, Sallent, Monistrol de Calders, Matadepera i Sant Cugat del Vallès. “Els municipis s’hi impliquen molt, i aquests punts s’acaben convertint en una petita festa ciutadana. A més de les begudes i els aliments que preparem des de l’organització, els veïns dels pobles porten coques o embotits. Alguns d’aquests municipis han inscrit equips per fer la cursa i això obre una competitivitat sana entre ells”, avança.

“Aquest estil de cursa és el futur del trail perquè hi ha moltes proves de muntanya que es queden en el que seria fer el recorregut. No tens contacte amb la gent i no es crea una convivència amb els altres participants. Quant a organització la Garmin Team Trail és molt complicada perquè abasta molts quilòmetres i implica molts ajuntaments diferents, però la recompensa que et dona després de competir no la trobes en una cursa normal”, explica Velasco, que posa l’accent en el respecte a l’entorn mediambiental. “Una de les nostres obsessions és deixar el recorregut tal com ens el trobem abans de la cursa”, diu.

stats