Publicitat
Publicitat

La FIFA sanciona el Barça un any sense poder fitxar

L’acusa d’incorporar 10 nens i trencar la normativa, i el club presentarà recurs per poder fitxar aquest estiu

La comissió disciplinària de la FIFA, el màxim organisme mundial del futbol, ha sancionat el Barça amb la prohibició de fitxar jugadors durant una temporada. La notícia va trasbalsar l’actualitat del Barça, centrada en el referèndum sobre el futur de l’estadi, i va provocar un dia frenètic dins un club que considera aquesta sanció com una amenaça al seu sistema de valors i formació de jugadors. El Barça presentarà un recurs i confia, com a mal menor, poder fitxar aquest estiu aconseguint una suspensió cautelar de la sanció.

La FIFA sanciona el club i la Federació Espanyola (RFEF) per infraccions relacionades amb el traspàs i la inscripció de jugadors menors de 18 anys. El club serà sancionat amb la prohibició de fitxar durant dos mercats de fitxatges -és a dir, una temporada- i una multa de 368.000 euros. Així mateix, s’ha concedit al club un termini de 90 dies per regularitzar la situació de tots els jugadors afectats pel cas, un total de 10. La sanció afectaria l’estiu del 2014 i l’hivern del 2015 i prohibiria fitxar jugadors a tots els nivells, també al primer equip.

Les sancions han estat imposades després de les investigacions de la FIFA Transfer Matching System, un organisme en funcionament des de l’any 2010 que es dedica a “perseguir” possibles irregularitats en els fitxatges internacionals. Aquest organisme ha estudiat el cas de 31 jugadors de La Masia i considera que la RFEF i el Barça haurien violat diverses disposicions relatives al traspàs de menors. Les investigacions s’han centrat en 10 nens (tres coreans, un guinèa, un japonès, un nord-americà, un camerunès, un holandès i dos francesos ) que van participar en tornejos amb el Barça durant diverses temporades entre el 2009 i el 2013. En l’origen d’aquest cas hi ha una denúncia anònima.

Segons l’article 19 de la FIFA, els fitxatges internacionals de futbolistes només es permeten quan el jugador té més de 18 anys. No obstant això, aquest article estableix que els traspassos internacionals de menors estan permesos en tres supòsits: canvi de residència dels pares del jugador per raons no relacionades amb el futbol, que la transferència s’efectuï dins del territori de la Unió Europea si el jugador té entre 16 i 18 anys i que el jugador visqui a menys de 50 quilòmetres de la frontera.

Els afectats

Dins del Barça la notícia va provocar sorpresa, malgrat que ja se sabia d’aquesta investigació. La FIFA ja va bloquejar el 2013 la fitxa de sis jugadors de La Masia, tots menors d’edat, com a resposta a denúncies anònimes. La decisió afectava jugadors com els coreans Lee Seung Woo, Paik Seung-Ho i Jang Gyeolhee, el francès Chendri, l’holandès Adekanye i el camerunès Patrice Sousia. El fitxatge el 2010 del coreà Lee Seung Woo, ara de 16 anys, seria l’origen de la primera denúncia. Seung Woo va arribar amb el suport de la família, però els seus pares no s’han desplaçat a Barcelona fins a aquest 2014.

Al club no li ha agradat saber que la FIFA va decidir la sanció el 28 de novembre del 2013, però que no l’ha fet públic fins ara, quan deixa poc temps al club per preparar la defensa i el proper mercat de fitxatges. El Barça va emetre un comunicat després d’un llarg dia de reunions en què deixa clar que la llei citada està pensada per protegir els jugadors, quan a La Masia reben “formació educativa, estada, manutenció, assistència mèdica, i plans de desenvolupament esportiu”, uns fets que “no han estat considerats per la FIFA, que aplica un criteri sancionador ignorant la funció educativa del programa de formació”. De fet, des que es va obrir l’expedient de la FIFA, les llicències federatives dels 10 jugadors han estat retirades i no han participat en partits oficials. El Barça considera que “no ha incomplert cap legislació civil i tots els menors són residents legals al país”, i afegeix de passada que “només a Catalunya s’estima en 15.000 la xifra de jugadors menors d’edat inscrits federativament que estarien en situació irregular per haver nascut fora d’Espanya, segons els criteris de la FIFA”.

Recurs del Barça

El Barça, que afirma que ha plantejat a la FIFA la necessitat de revisar els reglaments, presentarà un recurs d’apel·lació davant la FIFA, conscient que difícilment servirà de res. També demana congelar la sanció, conscient que la FIFA no denegarà i es pronunciarà ben aviat tombant el recurs. Serà el pas previ per sotmetre la resolució que en resulti a l’arbitratge del Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS), on es demanarà una suspensió cautelar de la sanció que podria permetre al club fitxar aquest estiu, i posposar la sanció en cas que el TAS no doni la raó al club. Fonts jurídiques consultades per l’ARA afirmen que el temps estimat d’aquest procés podria ser d’uns tres o quatre mesos fins a la sentència final del TAS.