Misc 29/05/2014

El COR amagat de Zubizarreta

El Barça analitza i fa un seguiment informàtic de tots els jugadors del club

i
Albert Llimós
4 min
UN CLUB RIC EN CONEIXEMENT  Andoni Zubizarreta durant una conferència celebrada ahir.

BarcelonaUn empleat del club va fer el gest sincer de treure’s el barret mentre l’auditori aplaudia. Amb discreció, des de l’última fila de la Sala Roma del Camp Nou. El destinatari, Andoni Zubizarreta, que en el marc d’una conferència de la Fundació Ernest Lluch va parlar de la part menys coneguda de la seva feina, la que no té res a veure amb els fitxatges, i que l’apassiona fins i tot més que el dia a dia del primer equip: la part metodològica, el treball exhaustiu d’anàlisi dels jugadors -del futbol professional i també formatiu-, un treball entre empíric i conceptual en què Zubizarreta se sent còmode.

La feina a Sant Joan Despí

El director esportiu va aprofitar la seva intervenció a la conferència L’estadística al servei del futbol per donar algunes pinzellades sobre el mètode de treball de la Ciutat Esportiva per preservar i millorar el model futbolístic, per posar ordre, des dels benjamins al primer equip. El basc va parlar del COR -coneixement, organització i rendiment-, un dels secrets més ben guardats de Sant Joan Despí. El COR és el nom que ha donat el club a una gran base de dades -una caixa de continguts ordenats a partir del jugador- on s’introdueixen molts diferents tipus de paràmetres que s’analitzen per millorar el rendiment.

El Barça treballa així des de fa 3 temporades. Abans, com alguns entrenadors han explicat a l’ARA, no hi havia informes dels jugadors de la casa. Cap. El club vivia a anys llums de molts altres clubs d’Europa i del futbol espanyol. Tot i l’excel·lència del planter del Barça, i els resultats obtinguts durant els últims anys, no hi havia un control rigorós del que s’estava fent al futbol base. Ningú s’encarregava de fer un seguiment dels futbolistes del planter per veure els aspectes a millorar, fer-ne un seguiment exhaustiu. L’any 2011 el Barça va fer un pas endavant en aquest sentit: va crear el COR i va començar a generar una base de dades que conté tots els aspectes necessaris per tenir controlats els futbolistes.

Aquesta feina va arribar en paral·lel a l’aterratge al club de Joan Vilà, l’home encarregat de plasmar tota la teoria sobre el joc blaugrana, el model, en exercicis i mètodes de treball útils per als entrenaments i els partits. Paco Seirul·lo, en l’apartat de la formació física, Víctor Sánchez i Emili Ricart també hi van participar en un inici, tot i que els dos últims van deixar el club. Dins del club aquest treball es va anomenar el think tank del coneixement, com va explicar en el seu dia el periodista Martí Perarnau. Aquesta feina serveix com a base per a les xerrades setmanals que Vilà fa amb els entrenadors del futbol formatiu.

La gran base de dades

“Els rivals aprenen molt ràpid, extremadament ràpid. Hem de saber evolucionar”, va dir Andoni Zubizarreta. Per fer-ho, el Barça necessita conèixer bé qui és i què està fent. Per això, s’ha sistematitzat el control dels entrenaments i els partits, l’anàlisi minuciosa dels mateixos futbolistes, i també dels que poden ser objectiu del club. Des de l’1 de juliol del 2013, el club ha analitzat 3.771 partits professionals i 20.371 del futbol formatiu. Els informes sobre jugadors superen els 20.000, 10.462 professionals i 10.517 del futbol base. En total, segons les dades que va facilitar el mateix directiu esportiu, el Barça disposa de 17.340 fitxes de futbolistes acumulades durant aquests tres anys en què ha estat funcionant el COR. La feina de l’equip de treball de Zubizarreta no se centra únicament en els partits, també en les pautes de comportament dels jugadors en els entrenaments: s’han analitzat més de 2.300 sessions. “Ho fem perquè qui vingui després tingui tota la informació, estigui tot a la seva disposició”, va dir el basc per argumentar la necessitat de fer aquesta tasca. Les dades són importants, però no definitives, va explicar Zubizarreta, que va citar una frase del “guru del futbol”, com va qualificar Seirul·lo, per definir la relació entre estadística i futbol: “Les dades són el resultat del joc i no al revés”. El basc no tem que aquesta feina pugui ser aprofitada per altres clubs, que entrenadors del Barça s’enduguin amb ells el coneixement: “El Pep és a Munic, i s’ha emportat el seu coneixement, ¿però es pot aplicar allà?”

Tot i que el focus mediàtic sobre Zubizarreta se centra en la seva capacitat per construir el nou Barça, i la nota dependrà sobretot de si és capaç de confeccionar una plantilla competitiva per a aquest curs que ve, va voler ressaltar la seva tasca per enfortir el model, des de baix, enrobustint la part conceptual i les aplicacions que se’n deriven. Aquí se sent còmode, com quan fa prop de mig any, a finals d’any, va deixar embadalits la majoria dels directius quan va fer una exposició sobre les qüestions metodològiques. A tots, menys als més futbolers, que mai han vist en Zubizarreta un director esportiu vàlid per al Barça. Avui la massa crítica dins la junta ha crescut a quatre membres.

Zubizarreta, dolgut per la imatge de poc treballador que s’ha estès dins del seu entorn, ha estat sempre recelós d’explicar les interioritats de la Ciutat Esportiva, de mostrar el COR i els avenços del think tank de Vilà. És el seu projecte per modernitzar el Barça, un projecte que els entrenadors reclamaven des de fa temps, i que fonts de la direcció esportiva asseguren que ha estat un dels motius -a part de la lluita per la captació que va explicar l’ARA dilluns- per rellevar Albert Puig del futbol formatiu, perquè no hi creia.

stats