Misc 08/04/2014

El Barça fa pinya fins al juny

El club defensa Zubizarreta i posposa qualsevol decisió derivada de l’afer FIFA a final de curs

i
Albert Llimós
3 min

BarcelonaCada dia que passa juga en contra del Barça. Durant els mesos d’abril i maig s’accelera la planificació esportiva, i la incertesa del club -saber si finalment podrà fitxar o no- complica les negociacions per remodelar l’equip. Per això el Barça sap que es juga moltíssim en el recurs d’apel·lació que presentarà aquesta setmana davant de la FIFA. El club demanarà una suspensió cautelar de la sanció per poder tenir la certesa que podrà fer els canvis substancials que Josep Maria Bartomeu tenia previstos per a aquest estiu.

El recurs i el partit de demà, on l’equip es juga la continuïtat a la Champions, passen a primera línia. Al mes de juny es depuraran responsabilitats, i l’autocrítica -fonamentalment interna- es traduirà en decisions. Per això el missatge que va llançar ahir el portaveu Manel Arroyo va ser ferm: confiança plena en Andoni Zubizarreta, que havia estat en el centre del debat després de la sanció de la FIFA.

La defensa del Barça

Tot i que inicialment fonts del Barça van assenyalar que l’estratègia de defensa davant de la FIFA seria culpar la Federació Catalana de Futbol, que va ser la que va tramitar les llicències dels 9 jugadors pels quals el Barça ha estat sancionat, finalment el camí no serà aquest. “No serviria de res”, explicava una font un cop analitzats els informes dels dos experts externs que es van contractar, Juan de Dios Crespo i José Juan Pintó. “La FIFA ni ho escoltaria”, argumentava una veu autoritzada sobre una teòrica defensa basada en l’empara de la Federació Catalana. “Culpar la Federacio Catalana seria culpar l’Espanyola”, deien ahir des del Camp Nou, perquè la Federació Catalana no està adscrita a la FIFA i, derivat del model autonòmic, depèn de l’organisme que presideix Ángel María Villar.

La defensa davant de la FIFA es va tractar ahir a la reunió de la junta directiva de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), on Villar, Bartomeu i el president de la catalana, Andreu Subies, van tenir una primera presa de contacte després de moltes converses telefòniques i una breu trobada entre Subies i Bartomeu dissabte al Camp Nou. La voluntat és treballar plegats des del punt de vista jurídic, tot i que algunes veus dins de la RFEF focalitzen la culpa únicament en l’organisme català, i de fet, tal com va explicar RAC1, si la multa a la RFEF es manté volen que recaigui en Catalunya. Andreu Subies va assumir ahir part de la culpa, però considera que des que la FIFA va avisar-los que una sèrie de jugadors del Barça incomplien la normativa es van endurir els requisits perquè els jugadors estrangers juguin a futbol i ja no es concedeixen llicències provisionals. A tot Catalunya hi ha 4.000 casos que s’han de regularitzar, i l’argument de la Federació Catalana és que si complissin fil per randa la normativa es privaria que molts nens juguessin a futbol, uns nens que no tenen cap culpa del tema que afecta el Barça: l’argumentació és social.

Motius de la sanció

“Sempre s’ha fet igual, ara i amb les anteriors directives”, defensen des dels despatxos de la Ciutat Esportiva, on s’han sentit assenyalats des del club durant els últims dies. De fet, la majoria de les veus que s’han referit a aquesta qüestió -des del mateix Joan Laporta fins a l’anterior responsable del futbol base, Albert Benaiges- han defensat el model de base del conjunt català. “No hi ha culpables, ni Amor, ni Zubizarreta, ni Puig”, clamen a Sant Joan Despí. Tenen clar que al Barça s’exigeixen els millors jugadors del món, i més en un “futbol global” com l’actual, i per això el club treballa amb desenes d’ scouters per tot el planeta. “Si algun dia algun d’aquests jugadors arriba al primer equip...”, deixen caure.

Fonts culers, des de la parcel·la esportiva fins a la directiva, apunten en una direcció per explicar la sanció: Joseph Blatter basa el seu poder en el suport de països sud-americans i africans, i la mesura que origina la sanció no deixa de ser una manera de protegir el talent local i fer que els clubs i agents d’aquests països -sobretot a l’Argentina i el Brasil- puguin controlar els seus futbolistes fins que són més grans i, per tant, puguin garantir-se un traspàs quantiós.

Al Barça no volen distraccions, volen evitar que les escletxes institucionals es facin més grans i afectin l’equip. Per això Arroyo va fer pinya amb Zubizarreta: “Té tot el suport de la junta directiva i del president. Volem deixar el tema tancat”. El portaveu, en la línia del mateix Bartomeu dissabte, també va deixar entreveure certa autocrítica. “Estem convençuts que podrem fitxar. Estem analitzant tots els procediments i si en algun estem al límit el revisarem”.

stats