Esports 08/08/2013

Barça i Madrid, en el punt de mira de la Unió Europea

Brussel·les estudia si els clubs s'han de convertir en SAE

T. Padilla / N. García
2 min

Barcelona.La Comissió Europea (CE) està analitzant la situació dels quatre equips de Primera Divisió que no es van convertir a l'inici dels anys 90 en societats anònimes esportives (SAE) -Barça, Reial Madrid, Athletic Club i Osasuna-. Ahir el diari The Independent publicava que els serveis de Competència de Brussel·les, encapçalats per Joaquín Almunia, van començar a investigar-ho fa quatre anys, després de rebre una queixa pels possibles avantatges fiscals que això pot suposar als clubs. Entre ells, els quatre clubs esportius de la Lliga -que són entitats sense ànim de lucre- tributen el 25% del seu benefici, mentre que l'impost sobre les societats és del 30% al 35%. A més, els clubs també tenen altres avantatges. L'economista Josep Maria Gay de Liébana en posa un exemple: "Si ara l'Espanyol, que és SAE, es ven el seu estadi, faci el que faci amb els diners que n'obtingui, fins i tot si els reinverteix en un estadi nou, els hauria de tributar l'impost sobre societats. En canvi, si el Reial Madrid, que és un club, ven el seu estadi i reinverteix els diners a comprar un camp nou, no hauria de tributar".

El Madrid, el detonant

"Per mi, el detonant de tot és el Madrid. El club blanc ha fet algunes operacions que no han agradat gaire, com ara la requalificació dels terrenys de la Castellana. La UE ha vist que els estaments públics van actuar a favor del Reial Madrid, que va guanyar molts diners per fer fitxatges de jugadors en l'època dels galàctics", diu Gay de Liébana. De fet, just per aquesta operació, a Brussel·les ja van obrir una investigació al club blanc. Segons Gay de Liébana, "els gestos de prepotència econòmica del Madrid han tocat la fibra de la CE". De fet, des de Brussel·les no es veu amb bons ulls la dualitat de la Lliga, amb Barça i Madrid monopolitzant els campionats any darrere any ni el repartiment dels drets televisius.

El Barça afirma que no té constància oficial d'aquest cas i assegura que no ha rebut cap comunicat de les institucions europees. El club recorda, de passada, que fa públics cada any davant dels seus socis tots els seus comptes.

El model del Bayern

En cas que finalment els clubs haguessin de transformar-se en SAE, Gay de Liébana avisa que això "no hauria de provocar cap problema al Barça" i recomana al club blaugrana que es fixi en el model del Bayern Munic. "Qui juga les competicions és el Bayern Munic SA, però el seu accionista principal és el Bayern Munic Club de Futbol, que és dels socis. I després la societat té dos accionistes minoritaris, com són Adidas i Audi. A aquests dos els beneficia ser socis del Bayern perquè l'equip els promociona internacionalment. Però qui mana és el soci majoritari, el Bayern Club de Futbol, que és dels seus socis. Un soci és igual a un vot. Això és el més semblant a la democràcia pura que ara té el Barça", conclou.

stats