Publicitat
Publicitat

REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

La 'troica' insta a seguir vigilant la banca

CaixaBank, Santander, BBVA i Popular igualen o superen el 10% de nivell de capital

Espanya ha aprovat l'últim i definitiu cinquè examen de la troica. No va haver-hi sorpreses i ahir el trio integrat per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional va aplaudir la millora de la salut del sistema financer -"Més fort i segur" que un any enrere- i va ratificar que l'Estat està capacitat per tornar a caminar sol, sense auxili econòmic exterior, a partir del 23 de gener, quan finalitzarà el programa de rescat.

Al marge d'aquest aval, tota la resta de consideracions no van ser bones notícies. La troica va insistir en el diagnòstic dels últims mesos: la recuperació encara és molt fràgil i plagada de riscos. Traducció: el govern espanyol ha d'evitar caure en l'autocomplaença i abaixar la guàrdia. Per als prestadors internacionals, això significa fer més reformes per millorar la concessió de crèdits i seguir vigilant amb molt de detall si la banca està capitalitzada. "Es mantenen desafiaments importants per al sector financer, ja que l'economia continua experimentant un procés de desendeutament del sector privat i de reducció del dèficit públic que pot frenar el ritme de recuperació, i de manera concurrent [pot afectar] els beneficis dels bancs", assegura l'FMI en les conclusions preliminars de l'última visita de la troica a Madrid a començaments de mes. La institució amb seu a Washington -que no ha participat econòmicament en el rescat- alerta que altres "incerteses" per al sector són què farà l'Estat amb les entitats nacionalitzades, com CatalunyaCaixa, que encara controla, i el desconeixement de la metodologia que es farà servir en les proves d'estrès a la banca europea el 2014.

Noves provisions

En aquest sentit, l'informe dóna a entendre que la banca podria necessitar fer noves provisions en el futur (després de les milionàries que es van fer abans i després del rescat del juny del 2012) per resistir a possibles deterioraments, i que aquest capital extra podria destinar-se a la concessió de crèdits. Tot i amb això, l'Autoritat Bancària Europea (EBA, en anglès) va publicar ahir els nivells de solvència dels tres principals bancs espanyols (CaixaBank, Santander, BBVA) i el Banco Popular corresponents al primer semestre de l'any, que van augmentar en tots els casos, igualant o superant el 10% de capital de qualitat. CaixaBank és la que va fer un salt més gran: va passar del 9,9% al 10,7%, mentre que el Santander i el BBVA es van situar en el 10%, i el Popular en el 10,3%.

Tornant a l'examen de la troica, a nivell macroeconòmic, la CE i el BCE consideren "imperatiu" que l'Estat compleixi l'objectiu de dèficit d'enguany i completi les reformes pendents en cinc àmbits: serveis professionals, administració pública, mercat laboral, eliminació del dèficit de tarifa elèctrica i revisió del sistema fiscal. Finalment, l'FMI considera que l'augment del crèdit dependrà també d'Europa: que la CE avanci més en el projecte d'unió bancària i el doti d'un poder central. Precisament ahir el president del BCE, Mario Draghi, va demanar pràcticament el mateix.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF