ENERGIA
Misc 26/06/2013

La tarifa de la llum pujarà un 1,2% a partir del juliol

i
Ignasi Pujol
2 min
La subhasta elèctrica fixa prop del 50% de la tarifa final de la llum.

Barcelona.La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) que paguen prop de vint milions de llars espanyoles s'encarirà un 1,2% a partir del juliol. La dada és fruit de la subhasta Cesur d'energia celebrada ahir, que va marcar un increment del preu del 3%.

Aquesta licitació, de caràcter trimestral, fixa prop de la meitat del preu final de la llum. L'altre 50% correspon a la part regulada -o peatges- del rebut elèctric, que el govern espanyol fa servir per retribuir conceptes com les activitats regulades, el transport, la distribució o les primes a les renovables.

L'executiu espanyol té intenció de congelar els peatges d'accés, però finalment tot dependrà de la nova reforma del sistema elèctric que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, s'ha compromès a enllestir en menys d'un mes. La nova regulació serà l'enèsim intent del govern espanyol per acabar amb el dèficit de tarifa, que correspon a la diferència entre els costos reals del sistema i els ingressos. Segons les últimes dades, el dèficit de tarifa a Espanya se situa en 26.062 milions d'euros.

Si la part regulada de la tarifa realment es congela, l'increment del preu de la llum per als clients de la TUR seria de l'1,2% o de l'1,35%, corresponent únicament a l'increment del preu sorgit de la subhasta d'ahir. Aquesta pujada es produiria després que la llum s'encarís un 3% al gener i s'abaratís un 6,6% a l'abril, la primera baixada de preu des de la creació de la TUR el 2009.

En la licitació d'ahir es van subhastar 2.500 megawatts (MW) de producte base -que subministra electricitat cadascuna de les hores del dia compreses entre l'1 de juliol i el 30 de setembre-, que van tancar a un preu de 47,41 euros el megawatt l'hora (MWh), un 4,4% més car que en l'última revisió.

L'increment del cost del 3% s'obté en corregir l'encariment del producte punta (que ahir va pujar un 6,3%) amb l'evolució a la baixa d'altres conceptes com els pagaments per capacitat, la prima de risc, les pèrdues o els mercats d'ajust.

stats