MERCAT LABORAL
Economia 28/10/2017

La sortida de la crisi deixa enrere el jovent

La taxa d’atur entre els menors de 25 anys és del 21%, tres vegades més que fa deu anys

Carmen Buades
3 min
La sortida de  La crisi deixa  Enrere el jovent

PalmaLes dades de l’EPA del tercer trimestre han deixat les Balears com l’única comunitat que aconsegueix arribar a les 585.800 persones ocupades en una sèrie històrica i, a més, abaixar la taxa d’atur per davall del 10%, que també se situa en nivells anteriors a la crisi.

Però aquesta millora del mercat laboral amaga, a més de l’augment de la precarietat, del nombre de contractes temporals i de la congelació de salaris, una altra realitat: la recuperació deixa enrere les persones més joves.

La taxa d’atur a les Illes se situa, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre d’enguany, en el 9,25%, mentre que per als menors de 25 anys aquest indicador és del 21,94%: tres vegades més elevat que fa deu anys.

Si bé és cert que la taxa d’atur juvenil sempre ha estat més elevada que la general, també ho és que el bot durant aquesta dècada no ha estat tan pronunciat per a la resta de grups d’edat, ja que, en termes generals, fa deu anys la taxa d’atur durant el tercer trimestre era del 4,6% (‘només’ cinc punts per davall d’on se situa ara) .

El que sí que ha fet la crisi és igualar la precarietat en què es troben els menors de 25 anys en funció del seu sexe. Segons les dades de l’INE publicades aquesta setmana, fa deu anys la taxa d’atur juvenil entre les joves gairebé duplicava la dels joves, ja que elles registraven un 10,04% de l’atur i ells un 5,04%. En canvi, aquest darrer trimestre la situació, tot i que encara perjudica les dones, està més igualada: en el cas de les menors de 25 anys, la taxa d’atur se situa en el 23,9%, mentre que per a ells és al 20,2%.

Els joves són encara lluny d’arribar a igualar-se amb els aturats de la resta de franges d’edat i són els que presenten la desocupació més pronunciada, però la realitat és que la taxa d’atur en els menors de 25 anys s’ha reduït considerablement des dels anys durs de la crisi: a les Balears, durant el tercer trimestre del 2013 va arribar a ser del 43%, el que es traduïa en un 50,39% per a les dones.

Les diferències, però, també s’han notat en l’àmbit estatal, ja que les Balears han registrat històricament taxes d’atur juvenil inferiors a la mitjana espanyola. De fet, en el pitjor tercer trimestre de la dècada la taxa estatal arribava al 53% i, abans de la crisi, quan a les Illes era del 7,2%, se situava en el 17,87%. Entre el juliol i el setembre d’enguany va ser del 35,97%: gairebé 15 punts percentuals més que la taxa balear.

Població estrangera

Si en lloc de tenir en compte les franges d’edat s’observa la nacionalitat de la població aturada, les persones nascudes fora de la Unió Europea (i, de nou, especialment les dones) surten perdent. L’any 2007 van arribar al 31,27% i, tot i que ha baixat molt, segueix situant-se en el 12,33%.

De fet, la crisi ha incrementat la taxa d’atur de les dones nascudes fora de la UE molt per damunt que la dels homes i, si bé durant els pitjors anys de la recessió econòmica hi havia, a les Balears, més proporció d’homes estrangers aturats que de dones, aquesta tendència es va invertir a partir del darrer trimestre del 2016. Ara, segons l’EPA, la taxa d’atur de les dones de fora de la UE que viuen a les Balears és del 15,15%, mentre que la dels homes és del 10,34%. En canvi, en la mitjana estatal, aquesta població segueix una tendència molt similar a la de les persones amb nacionalitat espanyola.

stats