FINANCES
Misc 27/08/2013

Els sindicats de CatalunyaCaixa ja preparen mobilitzacions

L'entitat no millora l'oferta i consolida la rebaixa de sou del 15%

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.Les negociacions entre la direcció de CatalunyaCaixa i els sindicats per la reestructuració de l'entitat no avancen. Ahir, les dues parts es van reunir per tercera vegada en l'última setmana i les posicions encara es van allunyar més. Els sindicats esperaven que la direcció de CatalunyaCaixa els presentés una oferta millorada, que inclogués mesures voluntàries, però, davant la decepció de no trobar-se amb una nova proposta, han decidit engegar ja la maquinària de les mobilitzacions.

Els representants dels treballadors del banc català, propietat del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), controlat pel Banc d'Espanya, han començat a tramitar les autoritzacions per a les primeres protestes, amb la intenció de començar la setmana que ve. No obstant, la data exacta d'inici de les mobilitzacions dependrà del que triguin a tramitar-se els permisos. El malestar de la plantilla de l'entitat es materialitzarà amb concentracions i aturades parcials als centres de treball, mentre que els sindicats prefereixen guardar la carta de la vaga per a una fase més avançada de les negociacions, si consideren que és necessari utilitzar-la.

Dimarts passat, en la primera reunió sobre la reestructuració de CatalunyaCaixa, la direcció del banc va anunciar als sindicats la intenció de presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per 2.453 treballadors, més d'un terç de la plantilla de l'entitat, pagant la indemnització mínima prevista per llei, de 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats. El pla preveu tancar unes 450 oficines, 300 de les quals de fora de Catalunya, on CatalunyaCaixa quedaria només amb tres oficines.

Alguns sindicats, com CCOO, ja es van plantejar no anar a la següent reunió, celebrada dijous passat, perquè consideraven que l'empresa no tenia una actitud negociadora, ja que l'oferta era més baixa que en la resta d'EROs del sector -inclosa Bankia, també en mans del FROB- i no incloïa mesures voluntàries. No obstant, finalment van optar per continuar negociant i demanar que s'inclogués voluntarietat, que s'obrís la porta a les prejubilacions i que s'endarrerís el calendari d'acomiadaments i no s'iniciessin fins al 2014, aprofitant tot el timing que permet Brussel·les. I és que el Banc d'Espanya pretén vendre CatalunyaCaixa aquest any i, si això passa, els sindicats reclamen poder negociar les mesures amb l'entitat compradora.

La direcció del banc va ignorar les peticions dels sindicats i ahir va tornar a presentar el mateix pla, però ampliat, segons fonts sindicals. Així, l'entitat va aclarir que la retallada salarial del 15% per als empleats que hi continuïn treballant, oferta inicialment a canvi d'una possible ampliació de les indemnitzacions, es farà en qualsevol cas. També els va concretar que vol decidir unilateralment les mesures de mobilitat geogràfica i de reducció de jornada en la meitat dels casos.

Tot plegat va indignar els sindicats, que van decidir, a més d'iniciar immediatament les mobilitzacions, demanar a la companyia que, de cara a la pròxima reunió, que se celebrarà dijous, aporti les causes econòmiques que fonamenten la important retallada de plantilla.

stats