NOMENAMENT POLÈMIC
Economia 28/08/2013

El nou número 2 d'El Corte Inglés va ser candidat de la Falange

El seu germà assegura que va ser ell qui el va apuntar a les llistes

Dani Sánchez Ugart
3 min

BarcelonaAlmenys en tres ocasions el nom de Dimas Rodrigo Gimeno Álvarez, el nou conseller director general d'El Corte Inglés, nomenat durant la junta que el grup de distribució va celebrar diumenge, apareix en documents oficials com a candidat de la Falange Española Independiente (FEI) en diferents eleccions.

Segons consta al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 9 de febrer del 2000, el nebot d'Isidoro Álvarez, president de la cadena de grans magatzems, va ser el número tres per Valladolid en les eleccions al Congrés de Diputats d'aquell any. Cinc mesos abans, el 15 de setembre del 1999, el seu nom apareixia al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) com a número 38 del mateix partit a les eleccions al Parlament de Catalunya que es van celebrar el 17 d'octubre. I encara tres anys abans, el 1996, quan tenia 21 anys, ja apareixia al BOE de candidat al Senat per al mateix partit, en concret com a suplent per Palència.

Miguel Ángel Gimeno Álvarez, germà del nou conseller director general, va admetre ahir que va ser ell qui va "instar" el seu germà a figurar a les llistes de la FEI, i fonts d'El Corte Inglés consultades per l'ARA confirmen aquesta versió i reiteren que el nou número dos de la companyia "no ha militat en cap partit i no té res a veure amb la Falange" ni tampoc "simpatitza" amb el moviment d'ultradreta.

En diversos tuits -un dels quals dirigit al compte d'@ARAEconomia-, el germà va aclarir que Dimas Rodrigo Gimeno mai no havia estat militant del partit d'ultradreta. Minuts després de fer els tuits, però, el compte va quedar en suspens, probablement perquè l'allau de tuits amb el mateix contingut que va fer haurien alertat els sistemes antispam de Twitter.

Miguel Ángel Gimeno va dirigir també una carta a Eldiario.es en què aclareix que "en la dècada dels 90" va ser militant de la FEI: "En aquells anys d'idealisme juvenil vaig formar part de les candidatures d'aquest partit en diversos processos electorals. En alguna ocasió vaig instar els meus germans petits i alguns amics perquè em cedissin els seus noms i DNI per cobrir tràmits administratius relacionats amb les llistes del partit esmentat". El germà va afegir que Dimas Rodrigo "mai va ser ni simpatitzant, ni militant d'aquest partit, com confirma la Falange Española y de las JONS".

La Falange també va negar a través de Twitter que el director general estigui afiliat al partit, tot i que va admetre que "algú" el podria haver apuntat a la llista. A més del nou número dos de la cadena de grans magatzems, el nom d'alguns dels seus familiars també apareixen a les llistes de la FEI, com el de la seva germana María Diana Gimeno Álvarez i el del seu pare, Miguel Ángel Gimeno García.

Els enllaços als documents oficials que relacionen el directiu amb la Falange van començar a circular dilluns a Twitter, on "El Corte Inglés" i "Falange" van arribar a ser trending topic (temes del moment) ahir.

Una vida vinculada a l'empresa

Gimeno Álvarez, de 38 anys, no arriba ara a l'empresa que presideix el seu oncle. De fet, ha estat més de la meitat de la seva vida vinculat al grup. Va començar compaginant els seus estudis amb la feina com a venedor en una botiga d'El Corte Inglés i es va incorporar l'any 2000 als serveis centrals de la companyia.

Més tard va viatjar a Portugal, on va ser director del centre comercial de Porto. El 2008 va tornar a Madrid i va anar escalant dins de l'equip directiu de l'empresa. Amb el seu nou càrrec, Gimeno haurà de copilotar el grup, que està immers en un procés de canvi, per aplacar els efectes que la caiguda del consum ha tingut en els seus comptes.

L'empresa va guanyar un 18,3% menys el 2012, segons les xifres presentades diumenge durant la junta d'accionistes, fins a tenir un benefici de 171 milions d'euros. A més, la caiguda del 7,7% de la facturació en el mateix any (fins als 15.778 milions) els va fer caure una posició en el rànquing dels grups de distribució espanyols, per darrere d'Inditex i de Mercadona.

stats