Economia 19/06/2013

La morositat dels préstecs torna a fregar l'11%

Per segments, el sector promotor manté el lideratge en impagats en el primer trimestre d'aquest any, amb un nivell de dubtosos de 29% del total

T.g.
2 min

Barcelona.La morositat dels préstecs de bancs, caixes i cooperatives de crèdit a empreses i particulars es va situar a l'abril en el 10,98%, quatre dècimes per sobre del mes anterior. S'acaba així la treva que va aconseguir el traspàs dels actius immobiliaris tòxics al banc dolent del desembre i el febrer. La morositat torna a fregar l'11%, un percentatge que ja va superar a l'octubre i al novembre, amb el màxim històric de l'11,5%. Els crèdits dubtosos en mans del banc dolent no han desaparegut, però no es quantifiquen en les estadístiques del Banc d'Espanya perquè el Sareb és una empresa i no un banc. D'aquesta manera, els actius impagats en les entitats financeres van arribar als 165.608 milions a finals d'abril, una quantitat similar a la del juny de l'any passat (vegeu el quadre).

Però el percentatge entre aquests dos mesos és diferent, perquè també s'ha produït una reducció del 12,3% del nivell de crèdit des de l'abril del 2012. Si a l'activitat de les entitats financeres i cooperatives hi afegim la de les anomenades entitats financeres de crèdit (EFC) -les que financen crèdits al consum (cotxes, mobles, electrodomèstics)-, el percentatge de la morositat se situa en el 10,87% (les EFC segregades van mantenir una morositat més continguda del 9,81%), cosa que també va representar un repunt de quatre dècimes respecte al 10,47% del març. La cartera creditícia total del sistema financer espanyol va tancar l'abril en 1,53 bilions.

Els promotors deuen el 29%

Per segments, el sector promotor manté el lideratge en impagats en el primer trimestre d'aquest any, amb un nivell de dubtosos de 29% del total, cinc punts bàsics més que el març del 2012. La cartera d'hipoteques de particulars també va créixer un punt en el mateix període, fins al 4,1% a finals de març. Les hipoteques moroses van comptabilitzar 26.032 milions. Per eixugar aquest increment dels crèdits dubtosos, els bancs van incrementar les provisions un 36,6% sobre l'abril del 2012, amb una quantitat global de dotacions de 115.141 milions.

stats