FINANCES
Misc 20/08/2013

La morositat a la banca marca un nou rècord en l'11,6%

Tot i el traspàs d'actius al 'banc dolent', els crèdits impagats o dubtosos creixen dos punts i mig en un any

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Tot i que el govern espanyol s'esforça des de fa mesos a remarcar l'evolució positiva d'alguns indicadors econòmics (per exemple, la prima de risc -el sobrecost que paguen els inversors pel deute espanyol respecte de l'alemany-, que ha baixat 250 punts en l'últim any), la realitat de l'economia espanyola està lluny de la zona de perill.

Així, les dades de morositat en la banca publicades ahir pel Banc d'Espanya apunten a un nou rècord històric en la taxa d'impagaments o crèdits dubtosos. Concretament, la morositat dels bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit que operen a Espanya es va elevar al juny a l'11,61%, el percentatge més alt des que es registren aquestes dades (2007). La morositat del maig era de l'11,21%.

Al tancament del mes de juny, la cartera creditícia conjunta de totes les entitats financeres sumava 1,519 bilions d'euros, lleugerament superior als 1,518 bilions que hi havia el mes anterior. D'aquesta manera, la morositat s'oblida definitivament de l'efecte Sareb , dues lleugeres baixades que es van produir en aquest percentatge després dels dos traspassos d'actius immobiliaris a l'anomenat banc dolent , fets el novembre del 2012 i el gener del 2013, respectivament.

Els crèdits morosos que suportava a finals de juny el conjunt del sistema financer espanyol es van situar en 176.420 milions d'euros, per sobre dels 170.206 milions del mes anterior. Respecte al juny del 2012, el volum de crèdits morosos -que es consideren així després de tres mesos consecutius d'impagament-, ha augmentat en 8.050 milions d'euros, ja que llavors sumaven 168.370 milions d'euros i el percentatge de mora se situava en el 8,97%.

Crèdit al consum

La morositat dels establiments financers de crèdit (EFC) -entitats que principalment concedeixen finançament per comprar automòbils, mobles, televisors i altres béns de consum- va ser del 9,81% per quart mes consecutiu, amb un volum de crèdit dubtós de 3.599 milions d'euros, lleugerament més alt que el mes anterior. En l'últim any, la taxa de morositat dels EFC ha variat una mica més d'un punt percentual, ja que el maig del 2012 era del 8,93%.

La resta d'entitats -bancs, caixes i cooperatives de crèdit o caixes rurals, que el Banc d'Espanya no desglossa- van registrar un volum de dubtosos de 171.076 euros d'una cartera creditícia de 1,460 bilions, cosa que suposa una taxa de mora del 11,71%, enfront del 9,78% que hi havia el juny del 2012.

Del total d'1,519 bilions d'euros de crèdits del sistema financer espanyol, 813.989 milions d'euros corresponen a préstecs amb garantia hipotecària, segons les dades del regulador bancari espanyol.

Un dels fets que ha contribuït a elevar la mora han estat els canvis normatius que s'han produït aquest any en el sector financer, com el reconeixement del crèdit refinançat, que ha portat les entitats a catalogar com a moroses certes carteres que tenien catalogades de "subestàndards", és a dir, encara al corrent de pagament però amb risc.

La tendència reflectida ahir concorda amb les previsions dels directius de la banca durant les presentacions de resultats del primer semestre. Davant del deteriorament de les carteres de préstecs a empreses i al sector immobiliari, el conseller delegat del BBVA, Ángel Cano, va descartar que la taxa de morositat del sector financer deixi de repuntar abans del primer o segon trimestre del 2014. El Banco Popular espera que la morositat es moderi en el segon semestre de l'any.

stats