Publicitat
Publicitat

Els 'homes de negre' seguiran tutelant Espanya fins al 2027

Els anomenats homes de negre seguiran visitant Espanya periòdicament fins que l'Estat pagui íntegrament els 41.000 milions del rescat que la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) va pagar per salvar el sector financer espanyol. En concret, a partir del 2014 la troica farà dues visites anuals per tutelar l'economia i la banca d'Espanya fins que s'hagin tornat el 75% dels diners. Posteriorment, el fons de rescat europeu (conegut com a Mecanisme Europeu d'Estabilitat o Mede) mantindrà la supervisió a l'Estat fins que s'hagin recuperat el 100% dels diners.

De tota manera, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va negar ahir que això suposi que la troica segueixi imposant noves condicions a Espanya. "És una supervisió que està recollida en la legislació comunitària i que estableix que no hi haurà condicionalitat", va assegurar ahir des de Brussel·les, on era per a la reunió de l'Ecofin, la reunió que agrupa els ministres de Finances de la zona euro.

Sigui com sigui, tot i que el rescat s'acabi formalment el mes vinent, Espanya seguirà estant obligada a executar un seguit de reformes. Sense anar més lluny, abans de l'estiu l'Estat està forçat a fer una reforma fiscal que comportarà canvis en els impostos que es paguen. I aviat també s'aprofundirà en la reforma laboral per complir amb les exigències de Brussel·les.

De totes maneres, Espanya està ignorant la pressió que es fa des de Brussel·les per complir amb les reformes compromeses. Els Vint-i-vuit socis europeus pressionen perquè ho faci més ràpidament. En el cas de la reforma fiscal, però, Espanya ja ha dit que l'aplicarà de manera esglaonada fins al 2017.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF