Economia 09/08/2013

Els experts rebaixen la previsió de creixement i atur de l'eurozona

El Banc Central Europeu admet que Espanya i Itàlia no es beneficien dels tipus d'interès reduïts per finançar-se

T.g.
2 min

Barcelona.La recuperació econòmica de l'eurozona serà més lenta del que s'esperava, segons els 51 economistes i altres professionals que ha consultat el Banc Central Europeu (BCE). L'última enquesta elaborada per l'organisme regulador europeu, publicada ahir, va mostrar unes previsions menys optimistes. Així, el grup d'experts consultats entre el 16 i el 19 de juliol calculen que el 2013 comptabilitzarà una contracció del PIB a la zona euro del 0,6% (la mateixa previsió del Banc Central), dues dècimes pitjor que l'anterior informe del maig. L'atur se situarà en un nivell del 12,3%.

En sentit positiu, la inflació d'aquest any dels països europeus on funciona la moneda comunitària es rebaixarà dues dècimes i se situarà en l'1,5%, segons l'opinió dels experts, que identifiquen com a principal factor d'aquest impuls econòmic inferior la debilitat de la demanda de l'inici de l'any als mercats europeus. També ha afectat l'alentiment del creixement de zones emergents com el Brasil i la Xina. Aquest últim país va registrar una caiguda de les exportacions del 3,1% al juny, sobre el mateix mes del 2012. Però ahir mateix es va conèixer la dada corresponent al juliol, clarament millor, perquè les vendes exteriors del gegant asiàtic van tornar a créixer amb molt de vigor, fins a un 5,1%, per un valor de 139.455 milions d'euros.

En un clar contrast, ahir també es va saber la dada d'exportacions d'Alemanya corresponent al juny. En aquest cas, l'activitat exterior va augmentar un modest 0,6% sobre el mes anterior. En la comparativa interanual va disminuir un 2,1%.

En aquest sentit, l'indicador de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) del juny, presentat també ahir, va insistir que hi ha "patrons de creixement divergents" en els principals països del món, segons informa Europa Press. Aquest informe va preveure "moderades millores" en l'evolució de la majoria dels principals països de l'OCDE i una estabilització de l'impuls de les economies emergents.

Per acabar amb el repàs d'indicadors coneguts ahir, les exportacions a través dels 46 ports públics espanyols van créixer un 9,7% en el primer semestre. Es van superar els 41 milions de tones. Amb tot, el trànsit total registrat va caure un 2,2% interanual (222,3 milions de tones), a causa de l'escassa demanda interna.

Augment de la desocupació

Tornant a l'enquesta del BCE, els experts preguntats van mantenir un cert pessimisme de cara a l'any que ve, perquè rebaixen les expectatives de creixement del PIB de l'eurozona fins al 0,9% (el BCE ha fixat un 1,1%), sobre l'1% projectat abans. Per al 2015 esperen un repunt de l'1,5%, menys que l'1,6% esperat al maig.

Sobre l'evolució del mercat laboral, els economistes també van respondre amb un empitjorament de la situació, ja que van preveure una desocupació del 12,4%, dues dècimes per sobre de l'anterior previsió, mentre que taxa d'atur se situaria en l'11,8% el 2015 (11,6% esperat al maig).

D'altra banda, el BCE va argumentar en l'últim butlletí mensual que Espanya i Itàlia no s'han beneficiat dels tipus d'interès reduïts que fa temps que existeixen a la zona euro. L'organisme que presideix Mario Draghi considera que aquest encariment del preu del diner als països del sud d'Europa es produeix per la fragmentació del sector bancari i per la pressió dels mercats de deute que s'han produït fa mesos.

stats