POLÍTICA MONETÀRIA
Misc 27/08/2013

Els experts qüestionen la política de compres de la Fed

Binyamin Appelbaum
2 min

The New York Times / Jackson Hole.És cert que encara hi ha molt escepticisme respecte a les conseqüències de les polítiques d'estímul que estan aplicant la Reserva Federal i altres bancs centrals del món, però, per primer cop en diversos anys, hi ha un sentiment generalitzat d'optimisme entre els líders econòmics reunits a la trobada anual de Jackson Hole [a l'estat nord-americà de Wyoming].

Les polítiques monetàries no convencionals "estan suposant un èxit important", segons va explicar Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional, en una de les conferències. Lagarde també va dir que els esforços segueixen generant beneficis i que no s'hauria de tenir massa pressa per retirar-los. Fins i tot per als països en vies de desenvolupament -que de vegades han criticat aquestes polítiques pels efectes que tenen sobre ells- les conseqüències "segueixen sent positives", va dir Lagarde. "Marginals, però positives".

Però a la trobada també s'ha pogut apreciar la gran diferència que hi ha entre la confiança generalitzada dels líders econòmics i l'igualment generalitzat escepticisme dels acadèmics respecte als beneficis de les polítiques de compres que ha engegat la Reserva Federal.

La Fed ha acumulat més de tres bilions de deute del Tresor nord-americà i de deute hipotecari i, des del desembre passat, ha anat augmentant aquestes compres fins als 85.000 milions mensuals. L'objectiu d'això ha estat rebaixar l'atur i promoure el creixement econòmic.

A Jackson Hole hi ha hagut diverses presentacions acadèmiques on s'han criticat els efectes d'aquestes decisions. Però els responsables polítics acostumen a veure aquestes crítiques com un triomf de la teoria sobre la realitat. Com a exemple, expliquen com al juny els tipus d'interès de diversos productes es van disparar després que el president de la Fed, Ben Bernanke, anunciés la seva intenció de reduir les compres mensuals d'actius cap a finals d'any, tot i que encara no ha concretat quan. La conclusió d'això, afirmen, és que les compres de la Fed han estat mantenint aquests tipus a nivells baixos. Però els acadèmics asseguren que no hi ha prou evidències que demostrin aquestes opinions. "Mostrar que la Fed té influència sobre els tipus d'interès no significa que automàticament estigui afectant l'activitat de l'economia real", afirma un dels escèptics, el professor de la Universitat de Chicago Amir Sufi. Mentre es prepara per deixar la Fed al gener, Ben Bernanke ha optat per no ser aquest any a Jackson Hole.

Països emergents

Els líders dels països en vies de desenvolupament van exigir a la Fed que clarifiqui els seus plans per poder-se preparar de cara a les conseqüències que la decisió pugui tenir sobre la seva situació. Els baixos tipus en aquests països han provocat que hi entrin grans quantitats de capital. A mesura que els tipus d'interès pugin, els diners podrien emprendre el camí de tornada.

stats