FISCALITAT
Economia 20/08/2013

211 empreses de Balears han canviat la seu social a Madrid

La comunitat presumeix d'impostos baixos i polítiques liberals

Dani Sánhez Ugart
2 min

Barcelona."Estic a favor de la competència fiscal. Molts ciutadans s'han mudat a Madrid a pagar aquí la seva renda". Són paraules -a través d'un tuit al maig- de l'expresidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, que mai no ha amagat que la seva idea de captació de recursos implica abaixar alguns impostos i anunciar-ho a bombo i plateret per intentar atreure grans fortunes i empreses.

El resultat d'aquesta estratègia, segons les dades que va fer públiques ahir l'actual conseller d'Economia de la comunitat, Enrique Ossorio, és que en els darrers tres anys, gairebé 5.000 empreses d'altres comunitats autònomes han traslladat la seu social a la comunitat de Madrid. "Demostra que les polítiques liberals i les rebaixes d'impostos generen un clima favorable per a les empreses", va considerar Ossorio.

D'aquestes companyies que han decidit migrar, 211 són de les Illes Balears, i actualment paguen alguns impostos a Madrid des que l'any 2010 aquesta comunitat decidí rebaixar parcialment la seva fiscalitat. Però no necessàriament tots, perquè els relacionats amb els treballadors, com la Seguretat Social, es paguen allà on hi ha els empleats, i un trasllat de la seu social no implica moure els centres productius, sinó disposar d'una oficina. Així, l'empresa pot pagar allà l'impost de societats.

La comunitat que més empreses va veure partir aquest període ha estat Catalunya, amb 1.060, i la segona va ser el País Valencià, amb 784 companyies. Les dades en què es basa la comunitat de Madrid estan extretes per la consultoria Axesor del Registre Mercantil, però cal tenir en compte que només es compten les importacions d'empreses i no el saldo net total. És a dir, en l'informe no es comptabilitzen les empreses que en aquest període hagin partit de la comunitat de Madrid cap a altres autonomies.

A més, cal fer constar que una part de les migracions no són fruit d'una decisió aïllada, sinó que formen part de moviments empresarials més amplis. En el darrer any, per exemple, dues companyies -Arbora & Ausonia i Schlecker- han traslladat la seu de Catalunya a Madrid perquè han estat comprades per empreses amb seu a la capital espanyola (Procter & Gamble i Dia, respectivament).

Per això, el president del Consell General de Col·legis d'Economistes, Valentí Pich, en declaracions a l'ARA, alerta que aquestes dades "són molt difícils de calcular" i que cal tenir en compte moltes variables. Tot i així, Pich considera que la comunitat de Madrid ha sabut fer "una campanya d'imatge basada en una part de la realitat" que ha aconseguit transmetre la sensació que és més barat tenir la seu allà.

"El govern de Madrid ho ha fet bé", segons l'economista, perquè la imatge ha quallat, gràcies a no fer pagar impostos com el de patrimoni o el de successions -bonificat al 99%- i tenir tipus més baixos d'IRPF. A més, des de Catalunya, alerta, hi ha hagut diverses pujades d'impostos que "tenen unes conseqüències" en les grans fortunes i les empreses "que són les que tenen capacitat de decidir canviar de seu".

Inversions estrangeres

La Generalitat, per la seva banda, mira a l'estranger. Tot i que no tenen dades de la migració d'empreses d'altres comunitats cap a Catalunya, el departament d'Empresa i Ocupació destaca la tasca de l'organisme Invest in Catalonia que cerca atreure projectes estrangers i que, en total, el 2012, la inversió estrangera a Catalunya va pujar a 3.077 milions d'euros.

stats