EL FUTUR DEL BANC CENTRAL DELS EUA
Economia 16/08/2013

¿Una dona al capdavant de la Reserva Federal?

Els economistes Janet Yellen i Larry Summerssón els favorits per succeir Ben Bernanke

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonCinc anys de crisi financera són un llast massa pesat per a Ben Bernanke. L'adéu àmpliament insinuat de l'actual president de la Reserva Federal (Fed) al final del seu segon mandat -que acaba el gener del 2014- fa temps que ha provocat l'inici de les travesses sobre qui el succeirà. De moment, els dos candidats amb més númers són els economistes Janet Yellen i Larry Summers.

Tant Yellen com Summers són afins a la ideologia de centreesquerra, tenen molta experiència en institucions governamentals, van treballar per al president Bill Clinton i defensen, amb matisos diferents, una política monetària que prioritzi la reducció de la desocupació. Malgrat aquestes semblances, l'elecció del futur banquer -o banquera- central dels Estats Units ha encès un debat intens entre polítics, economistes i, fins i tot, feministes.

Si Janet Yellen aconsegueix el càrrec, es convertirà en la primera dona a dirigir la Fed i, per tant, en una de les figures més poderoses del món. De fet, aquesta possible fita històrica domina una part de la discussió sobre el futur lideratge d'aquesta institució centenària, i ha generat una lluita de sexes. "Obama elegirà Yellen perquè l'historial que té de nomenar dones per a alts càrrecs és mediocre", afirma Greg Valliere, expert polític del Potomac Research Group.

La Casa Blanca ha intentat reduir la tensió i ha insistit més d'un cop als mitjans que el president Barack Obama no farà públic el nom del substitut de Bernanke fins a la tardor. No en va, aquesta és la decisió econòmica més important del seu segon mandat. Tot i així, l'especulació sobre el futur cap de la Fed no sembla tenir ni fre ni aturador.

Janet Yellen, de 66 anys i vicepresidenta de la Reserva Federal, té el suport de gran part de Wall Street, d'economistes com el premi Nobel Paul Krugman i d'un terç dels senadors demòcrates -que a finals del mes de juliol van escriure una carta al president a favor de la seva nominació-. Aquesta missiva va provocar que Obama sortís en defensa de Larry Summers, però ho va fer sense descartar altres candidats.

Els partidaris de Summers, de 59 anys, són més silenciosos però també tenen més poder. Alguns dels col·legues i amics de l'exsecretari del Tresor amb Clinton i expresident de Harvard formen part de l'equip assessor del president i el consideren un gestor de crisis amb més experiència i perfil internacional. D'altra banda, Summers coneix i té la confiança d'Obama, ja que va ser el director del Consell Econòmic Nacional de la Casa Blanca del gener del 2009 al desembre 2010 i arquitecte del seu polèmic estímul econòmic.

Una transició estable

Yellen és menys coneguda i no té accés al cercle del president com Summers, però ha estat la mà dreta de Bernanke els últims tres anys. Ha participat en les decisions de política monetària del banc central -com els programes d'estímul- per combatre la pitjor crisi financera des dels anys 30. La majoria d'analistes econòmics creuen que Yellen, amb un sòlid currículum a la Fed i familiaritzada amb el seu funcionament intern, representa la transició més estable per als mercats financers, ja que és l'opció continuista a les polítiques de Bernanke. La seva posició flexible en política monetària, però, té seguidors i detractors. L'exprofessora de les universitats de Yale i Berkeley està a favor de programes d'estímul per crear ocupació, fins i tot si la inflació supera lleugerament el 2%. Larry Summers, en canvi, s'ha mostrat escèptic sobre els beneficis de la compra de bons de la Fed. "Crec que són menys eficaços per a l'economia real del que la gent pensa", va assegurar al Financial Times a l'abril.

Wall Street està preocupat per la fi dels estímuls de la Fed, i per això prefereix Yellen. Tot i així, l'elecció d'aquesta economista keynesiana no garanteix la continuïtat de la política d'estímuls. Bernanke ja ha suggerit que en podria anunciar una reducció al setembre. Els partidaris de Yellen també posen èmfasi en la seva aposta per la transparència i contrasten el seu compromís a favor de la regulació financera amb el passat de Summers, clau en la desregulació de mercats.

La setmana passada, Obama va insistir que encara no s'ha decidit i va insinuar que Yellen i Summer no són les úniques opcions. Alguns mitjans han començat a posar dos noms més a les travesses: Donald Kohn, un veterà de la Reserva, i Roger Ferguson, un empresari amb experiència al banc central americà. Sigui quin sigui l'escollit, haurà d'obtenir una gran i difícil majoria del Senat.

stats