IMMOBILIARI
Economia 16/08/2013

El 'banc dolent' accelera la venda de pisos i revisa el catàleg d'actius

CatalunyaCaixa recomprarà al Sareb habitatges per 60 milions

Toni Garganté
2 min
El ritme de venda d'habitatges del Sareb s'ha animat en els últims dies gràcies a l'interès dels fons d'inversió nord-americans.

Barcelona.La presidenta del banc dolent , Belén Romana, ha optat per reactivar la venda d'actius el segon semestre d'enguany. Fins al juliol, el negoci del Sareb es va centrar a desprendre's de pisos a través dels equips comercials dels bancs que li van traspassar habitatges adjudicats o en mora, però la setmana passada ja va dur a terme les dues primeres operacions de venda a l'engròs, amb el traspàs de paquets d'habitatges a fons nord-americans.

El resultat ha estat que fins al juliol el banc dolent s'havia desprès de 1.800 habitatges, sobre un objectiu fixat de 7.500 actius a finals del 2013. Només els dos acords en bloc de fa set dies han suposat la venda de 939 pisos, 750 places d'aparcament i trasters i un local comercial (creació d'un fons amb el grup H.I.G. Capital), a més del traspàs d'un préstec per valor de 245 milions d'euros de la immobiliària Colonial, que es va quedar el fons Burlington. Aquesta activitat sobrevinguda ja suposa complir amb el 37% dels objectius de venda, tot i que representa un percentatge que encara fa difícil arribar a la quantitat pressupostada per a aquest any.

En tot cas, fonts del sector van afirmar que amb l'arribada dels fons internacionals la velocitat de creuer de comercialització es multiplicarà. En aquest sentit, sembla que els grans inversors internacionals del sector immobiliari han tornat al mercat espanyol, tenint en compte que la setmana passada hi va haver una tercera operació, per la qual els fons Kennedy Wilson i Värde Partners van acordar la compra de la plataforma de gestió immobiliària de CatalunyaCaixa. Aquestes dues societats passaran a controlar la capacitat de venda d'actius valorats en 8.700 milions. La propietat dels pisos seguirà en els balanços de CatalunyaCaixa i del mateix Sareb.

I precisament en aquest sentit, l'informe semestral de resultats de CatalunyaCaixa dipositat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) explica que després del traspàs d'actius al banc dolent del desembre de 2012, aquesta última entitat pública ha detectat "errors de categorització d'actius per import de 60,3 milions que, per tant, no haurien d'haver-se traspassat al Sareb. En els pròxims mesos, el Sareb procedirà a recomprar aquests actius i a retornar valors de renda fixa per import de 112,8 milions". CatalunyaCaixa no espera cap impacte patrimonial per aquest ajust.

Certament, es tracta d'una quantitat petita la que ha de tornar l'entitat financera catalana, perquè a finals de l'any passat va traspassar 29.425 actius al Sareb per un valor de 6.708 milions. En total, el banc dolent compta amb un total de 197.474 habitatges provinents de les entitats en mans públiques (Bankia, CatalunyaCaixa, Novagalicia i Banco Gallego) i d'altres que també han rebut ajuts.

stats