Publicitat
Publicitat

Una divisa misteriosa i amb riscos d'especulació

El bitcoin va ser ideat el 2008 per un misteriós programador anomenat Satoshi Nakamoto, del qual es desconeix si és un sol individu o un grup de pirates informàtics. Està basat en la mateixa tecnologia que utilitzen la majoria dels programes de descàrrega d'usuari a usuari i té un complex sistema criptogràfic per evitar que ningú faci trampes i dupliqui les seves divises. De fet, els mateixos usuaris poden comprovar la resta de transaccions i aquesta és l'única manera de generar noves monedes.

Des dels seus inicis el nombre de bitcoins no ha deixat de créixer, però la gran eclosió s'ha produït enguany. Aquesta divisa -la més estesa i coneguda del centenar de monedes virtuals que existeixen- no està controlada per un banc emissor que pugui imprimir quantitats il·limitades de diner, sinó que és totalment independent. S'autogestiona i té un màxim de monedes en circulació, fins als 21 milions d'aquí a l'any 2140, segons el pla de Nakamoto. Actualment n'hi ha uns 12 milions.

Per comprar bitcoins cal crear primer un moneder virtual en determinades plataformes per internet, on es generen les claus de seguretat per a cada usuari. En aquelles mateixes plataformes es poden vendre després les monedes, encara que també existeix un mercat presencial de compravenda entre usuaris, però a un preu molt més variable.

L'auge de la seva popularitat i dels llocs que l'accepten ha disparat el preu del bitcoin aquest any, però, segons un informe recent de la Universitat de Nova York, es tracta d'un increment del tot especulatiu perquè "no es comporta gens com una moneda" i l'evolució que té és semblant a la d'algunes accions d'internet que es van ensorrar en la dècada dels anys 90.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF