Misc 29/08/2013

Els dipòsits de famílies i empreses cauen després de tres mesos creixent

Ara
2 min

Barcelona.Els dipòsits de les famílies i les empreses no financeres van tornar a caure al juliol després d'haver crescut en els tres mesos anteriors. En concret, els diners que hi havia en bancs i caixes van baixar en 5.972 milions d'euros (o un 1,9%) respecte al mes anterior.

La reducció dels dipòsits bancaris acostuma a indicar un increment de les dificultats per accedir al crèdit, de les necessitats de reduir deute i de reducció de les rendes. Tot i així, també poden indicar altres coses. Malgrat l'empitjorament evident de l'economia en els últims anys, els dipòsits han crescut en 87.000 milions des de l'inici de la crisi: si l'agost del 2008 les empreses i les famílies tenien 841.000 milions d'euros en dipòsits, el juliol d'enguany la xifra era de 928.000 milions. Això pot respondre a diversos factors, com l'agressiva política de captació de dipòsits endegada per les entitats en els primers anys de recessió o les dificultats per decidir on deixar reposar els estalvis per obtenir una més bona rendibilitat.

Després de publicar les dades el Banc d'Espanya va assegurar ahir que la caiguda dels dipòsits es deu a factors estacionals. Per la seva banda, BBVA Research va publicar una nota en què assegurava que la caiguda dels dipòsits registrada al juliol "era esperada" a causa que durant el juliol les empreses havien de liquidar l'impost de societats de tot l'any anterior, a més de pagar l'IVA de tot el segon trimestre. Segons la mateixa oficina de recerca d'aquest banc, una vegada es resta aquest efecte estacional, els dipòsits en realitat van créixer en 2.000 milions d'euros. En els últims 12 mesos -va recordar el BBVA- els dipòsits de les llars i les empreses s'han incrementat en 59.000 milions d'euros, un 6,7% interanual.

stats