COMPTES PÚBLICS
Misc 15/04/2014

El deute públic s’acosta al límit per a tot l’any

Al febrer ja era del 96,5% del PIB i estava a només 2,4 punts de superar l’objectiu de tot l’exercici

Xavier Grau
3 min
HORITZÓ COMPLICAT 
 El deute de l’economia, que pilota el ministre Luis de Guindos, ja frega el bilió d’euros.

BarcelonaEl deute públic de l’Estat torna a marcar un rècord històric i s’acosta al bilió d’euros. Segons les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya, al mes de febrer el deute de les administracions públiques es va enfilar fins als 987.945 milions d’euros. Això suposa que el que deuen les administracions públiques equival al 96,5% del producte interior brut (PIB), és a dir, gairebé l’equivalent a tota la riquesa generada per l’Estat en un any.

Des que va començar la crisi el deute públic no ha deixat de créixer. L’any 2008 era de 436.984 milions d’euros, el 40% del PIB, mentre que el febrer d’aquest any era més del doble, el 96,5% del PIB. En l’últim any, del febrer del 2013 al febrer del 2014, ha crescut el 8%. Només en el mes de febrer l’augment va ser de 8.131 milions d’euros.

Tot i que el 2013 el govern de Mariano Rajoy va aconseguir complir l’objectiu que s’havia fixat, difícilment ho podrà fer aquest any si el deute de les administracions públiques espanyoles continua creixent al ritme de gairebé un punt mensual. L’objectiu del 2013 era no superar el 94,2% del PIB. Tot i tancar l’any amb un deute històric, l’Estat va complir l’objectiu i el va deixar en el 93,9%. Per al 2014 la intenció és no superar el 98,9%, però tenint en compte el nivell en què es trobava al tancament del febrer i el ritme actual de creixement és difícil no superar el límit marcat pel govern de Mariano Rajoy.

De fet, la xifra del deute de les administracions públiques espanyoles del mes de febrer és la més alta des del 1909, segons els registres del Fons Monetari Internacional. A més, les dades del febrer corroboren la tendència al creixement, amb quatre mesos encadenats d’increments, després que al mes d’octubre es va registrar per últim cop un descens, que va ser de 3.404 milions d’euros.

El que sí que hi ha hagut és una reestructuració en el venciment d’aquest deute. Creix el deute col·locat a mitjà i llarg termini, que és de 702.793 milions d’euros, i supera en més de 92.000 milions la xifra del febrer del 2013. El deute col·locat a curt cau en 1.671 milions respecte a fa un any i puja a 83.470 milions.

Sector públic ineficient

Oriol Amat, catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, creu que el problema no és l’elevat deute públic. És més, recorda que hi ha bastants països europeus en el mateix nivell o amb un de superior. Per aquest economista el problema és la ineficàcia del sector públic espanyol.

Amat destaca que en temps de crisi és fins i tot bo que es generi dèficit i, per tant, el deute augmenti. Un cop millori l’economia, diu, els ingressos creixeran i es podrà acabar amb el dèficit i reduir el deute. Però Amat creu que a Espanya el problema és que el dèficit el provoca “un sector públic que no s’ha transformat”. “No és competitiu, més aviat és una pedra a la sabata”, argumenta el catedràtic. I recorda que hi ha països més avançats amb un percentatge més alt de funcionaris però que actuen com a servidors públics en lloc de posar traves a l’economia.

Amat reconeix que s’han fet retallades a les administracions -especialment a l’autonòmica i la local, no tant a l’estatal- però no hi ha hagut una transformació del sector públic per fer-lo més eficient. I recorda que el sector privat està fent els deures, com ho demostren dades com les exportacions, la inversió estrangera o el turisme, però el sector públic no s’ha transformat i això és un llast per a la recuperació, perquè suposa el 40% del PIB.

stats