Publicitat
Publicitat

La falta de crèdit i la caiguda de preus desplomen la venda de pisos un 21,5%

La compravenda d’habitatges segueix en caiguda lliure. Al febrer, el nombre de transaccions a Catalunya es va desplomar un 21,5% respecte al mateix mes de l’any anterior, segons les dades que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Això deixa gairebé en un miratge el lleu repunt de les operacions del gener, quan van créixer un 6,6%. Però a tot l’estat espanyol la caiguda va ser encara més intensa, amb una davallada interanual del 27,6%, la més gran de tota la sèrie històrica en un mes de febrer.

Cal tenir en compte que les estadístiques de l’INE acumulen un retard d’entre dos i tres mesos, cosa que afecta la mitjana interanual, perquè el febrer de l’any passat encara es recollien algunes compres avançades per evitar la fi de la desgravació per la compra del primer habitatge, que va desaparèixer el desembre del 2012. Tot i així, les dades confirmen que el mercat immobiliari continua en estat crític, perquè entre el gener i el febrer, a Catalunya, la caiguda ha estat igualment intensa: del 20,6%. La falta de crèdit i la caiguda constant dels preus, que encara no s’ha frenat, són dues de les causes d’aquestes davallades.

Per tipologia de producte, la venda de pisos nous va caure molt més que la dels de segona mà. En concret, els habitatges de primera mà van baixar un 29,5% en termes interanuals, mentre que els de segona mà ho van fer un 20,8%. “La pressió fiscal, l’escassa bona oferta que queda i la limitació de les baixades de preus són les raons per les quals els compradors miren cap a l’habitatge de segona mà”, considera el director del gabinet d’estudis de Pisos.com, Manuel Gandarias. De fet, el nombre d’operacions de pisos de segona mà (1.664) pràcticament duplica el dels nous (2.955).