Misc 04/08/2013

El creador d'una de les "monstruositats" de Wall Street

Fabrice Tourre, de jove promesa de les finances a gran estafador

N.f.
2 min

WashingtonFabrice Tourre era una jove promesa de Goldman Sachs quan el 2007, amb 28 anys, va ajudar a idear un producte financer vinculat amb préstecs hipotecaris d'alt risc que ell mateix va qualificar de "monstruositat" i "petit Frankenstein". La seva creació es va convertir en el símbol de l'arrogància i el doble joc de Wall Street.

Fabulous Fab, l'àlies de l'excorredor de borsa francès, va estudiar a la prestigiosa escola d'enginyers Ecole Centrale de París, on es va llicenciar en matemàtiques l'any 2000. Un any més tard va obtenir un màster de gestió de ciències i enginyeria de la Universitat de Stanford i va començar un període de pràctiques a Goldman Sachs. Tourre, un analista molt hàbil amb les xifres i equacions matemàtiques, va escalar posicions ben aviat en el competitiu banc d'inversions. De fet, el 2004 ja formava part del departament d'hipoteques, que llavors era un negoci pròsper i amb bonificacions generoses.

Quan el sistema financer estava a la vora d'un col·lapse, el jove matemàtic escrivia a la seva xicota missatges electrònics en què feia broma d'haver venut bons immobiliaris tòxics a "vídues i orfes". A més, presumia de ser l'únic capaç de sobreviure a una crisi de les hipoteques porqueria (les subprime ) que era imminent. Aquests correus, segons els mitjans americans, van deixar al descobert la vanitat de Tourre i la seva implicació en la venda d'un producte que va enriquir els especuladors.

Tourre, que llavors vivia en un pis d'una habitació a l'East Village i pagava 4.000 dòlars de lloguer, va aconseguir per a Goldman Sachs uns dos milions de dòlars en comissions. El grup d'inversions va agrair-li el gest i va respondre-li amb un bonus d'1,7 milions de dòlars per les gestions. Al cap de poc el nomenaven un dels directors executius de l'oficina de Goldman a Londres.

Un jove amb un humor ximple

Els seus amics el descriuen com un jove atractiu, intel·ligent i amb un humor ximple. Li agradava organitzar festes al seu petit apartament que provocaven nombroses queixes veïnals, segons el seu llogater. Amb 34 anys, i tres anys després de destapar-se l'escàndol, l'excorredor de borsa ha deixat enrere la seva vida novaiorquesa.

Tourre va passar una temporada a Ruanda treballant per a una ONG, en què va ajudar a crear plans d'empresa per a agricultors locals, i ara estudia un doctorat en economia a la Universitat de Chicago. La majoria dels seus companys i professors, que en un principi desconeixien el seu passat, asseguren que és brillant.

El veredicte de culpabilitat, amb tota probabilitat, el vetarà de treballar en el sector financer dels Estats Units i haurà de pagar una multa considerable. Tot i així, no anirà a la presó com altres col·legues seus de professió, com el seu compatriota Jérôme Kerviel, que va perdre 4.900 milions de dòlars quan treballava per a Société Générale.

"Aquest procés m'ha marcat la resta de la meva vida", va assegurar el jove tauró de les finances al diari econòmic Wall Street Journal .

stats