Publicitat
Publicitat

CONSTRUCCIÓ

La construcció caurà un 85% des de màxims

Només aquest any la davallada és del 23% i no hi ha perspectiva de millora fins al 2016

Quan deixi de caure, a Espanya el sector de la construcció serà l'ombra del que va arribar a ser en els anys de la bombolla immobiliària. En concret, segons l'estudi Euroconstruct presentat ahir a Barcelona, el sector caurà aquest any un 23% addicional respecte al 2012 -quan va caure un 31,7%- i no abandonarà el terreny de les baixades fins al 2016. Aleshores serà un 85% més petit que l'any 2007.

"Mai tornarem a veure temps com aquells, ni ens hi acostarem", va dir el director general de l'Institut de Tecnologies de la Construcció de Catalunya (ITeC), Anton Maria Checa, en la roda de premsa de presentació de l'estudi. El 2007, quan la bombolla immobiliària estava més amunt, s'iniciaven a Espanya uns 800.000 habitatges, va destacar, i avui són uns 35.000. Tot i així, l'ITeC considera que l'"ideal" és que s'iniciïn a Espanya uns 200.000 habitatges a l'any.

Després de la davallada d'aquest 2013, les caigudes se suavitzaran, segons l'informe, però l'any que ve la facturació de la construcció encara caurà un 6,7%, i el 2015 ho farà un 0,5%. El 2016 la pujada serà del 2,9%, però tot i que sembli significativa "no és una autèntica recuperació, sinó una estabilització, sobretot si es veu en perspectiva històrica", va matisar el cap del servei de prospectiva de l'ITeC, Josep Ramon Fontana.

Primer pisos, després carreteres

Per sectors, la recuperació arribarà abans al residencial i al de la rehabilitació, que començaran la remuntada el 2015, mentre que l'enginyeria civil (obra pública) i l'edificació no residencial (oficines, locals comercials i escoles, entre altres) seguiran a la baixa com a mínim fins a l'any 2016.

Segons Fontana, Espanya va "amb dos anys de retard" respecte a la resta d'Europa en la recuperació de la construcció. A tot el continent el sector tindrà dades de creixement positives per primer cop el 2015 (1,8%). Aquest any, doncs, la facturació encara caurà a Europa, però ho farà només un 3%, una vuitena part que a Espanya, que és el país on la construcció s'encongeix més el 2013, per davant de Portugal, on el sector davallarà un 16%.

Descompte de 62.500 euros per vendre un pis

Vendre un pis a Catalunya requereix abaixar-li el preu 62.500 euros de mitjana, segons una enquesta del portal immobiliari Fotocasa.es publicat ahir. Sense descompte és molt difícil vendre, segons constata l'estudi, que conclou que el 86% de les persones que han venut la casa en l'últim any han hagut d'aplicar una rebaixa al preu inicial. Tot i així, només un 10% dels enquestats que han posat la casa a la venda durant l'últim any han estat capaços de vendre-la. "Abaixar el preu és l'única via que tenen els particulars de vendre un immoble davant la forta pressió dels bancs per treure's de sobre l'estoc", afirma Beatriz Toribio, responsable d'estudis del portal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF