FINANCES
Economia 31/08/2013

La banca guanya un 67% més fins al juny tot i les provisions

El benefici net dels bancs va ascendir a 5.310 milions d'euros

Ara
2 min

Barcelona.Els grups bancaris que operen a Espanya van obtenir un benefici net de 5.310 milions d'euros entre el gener i el juny del 2013, una xifra que suposa un increment del 67,3 % en comparació als 3.174 milions un any abans, segons va informar ahir l'Associació Espanyola de Banca (AEB).

En una nota, l'AEB -que no inclou CaixaBank- destaca que la comparació entre aquestes dues xifres és "poc significativa" a causa de les quantioses provisions que va fer el sector entre el gener i el juny del 2012 per exigència dels dos reials decrets de sanejament del sector immobiliari, unes dotacions que ha seguit fent aquest any, però a un ritme més baix (12.382 milions).

Així mateix, l'AEB explica que encara que l'escenari econòmic continua sent advers per a la banca, amb poca demanda de crèdit i tipus d'interès baixos, el sector ha "defensat" el seu marge brut -ingressos més comissions-, que suma 38.091 milions d'euros, una xifra que representa una davallada del 3,7% respecte al primer semestre del 2012.

Això es va deure, continua la patronal bancària , "als bons resultats obtinguts en operacions financeres, la majoria per plusvàlues en la cartera d'actius financers de renda fixa disponibles per a la venda i per beneficis per diferències de canvi".

Segons explica l'AEB, a 30 de juny el balanç consolidat dels bancs espanyols se situava en 2,36 bilions d'euros, un 3,8% inferior al corresponent al mateix període d'un any abans, de manera que aquest saldo disminueix per tercer trimestre consecutiu. La feble activitat econòmica i la disminució de la demanda van fer que la inversió creditícia es reduís un 7,3% respecte al juny del 2012, cosa que equival a 109.094 milions d'euros en termes absoluts.

Aquesta cartera creditícia va registrar una mora del 7,8%, gairebé dos punts percentuals més que un any abans, amb una cobertura del 62% enfront del 67% del juny del 2012, afectada pel deteriorament econòmic i per la contracció del crèdit. Pel que fa a l'estalvi, els dipòsits de clients van créixer el 4,6%.

stats