Publicitat
Publicitat

Els consumidors consideren l'augment de la tarifa de la llum "brutal i inadmissible"

Facua-Consumidores en Acción i altres associacions denuncien l'increment "històric" dels preus

L'amenaça que el preu de l'electricitat s'encareixi fins a un 11% a partir del gener va disparar ahir les reaccions d'organitzacions d'usuaris i partits polítics, que després de la subhasta elèctrica que apuntava aquesta pujada van posar el crit al cel. La indignació va ser el sentiment majoritari, sobretot tenint en compte que el rebut de la llum ha pujat fins a tres vegades el 2013 i que la factura espanyola se situa en el podi de les més cares de la Unió Europea, només per sota de Xipre i Irlanda. El nou increment previst per al 2014 va desbordar les prediccions de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que hores abans de saber-se la notícia el situava al voltant del 8%. Aquest "augment històric" hauria elevat el preu de l'electricitat en 60 euros a l'any de mitjana. La subhasta va superar aquest 8% i, per tant, l'impacte serà superior als 60 euros.

L'associació d'usuaris de banca Adicae va denunciar la "voluntat del govern espanyol de confondre els usuaris" amb les successives rectificacions i "nyaps" del ministeri d'Indústria. Des de l'associació van assegurar que seran els consumidors els que "acabaran pagant la festa de l'oligopoli de les grans elèctriques", i van xifrar entre els 90 i els 150 euros més en el preu de la llum per al 2014.

L'associació Facua-Consumidores en Acción es va mostrar igual de contundent i va considerar l'increment "inadmissible" i d'"autènticament brutal". L'organització, que vetlla pels drets dels consumidors, va exigir al govern espanyol una "reforma real del sector" i va convocar una apagada de protesta per al pròxim 30 de desembre a les 7 del vespre. L'associació exigeix que es retiri l'actual legislació i que es garanteixi el subministrament als consumidors amb dificultats econòmiques.

Reaccions polítiques

L'increment també va generar reaccions dels partits polítics. El portaveu del PP, Alfonso Alonso, va declarar que la pujada "no és acceptable ni justificable", però va recordar l'augment del 68% de la factura de la llum durant l'era socialista. El diputat del PSOE Hugo Morán va considerar que l'escalada dels preus de la llum és una "agressió tremenda" i un problema afegit per a la competitivitat de les empreses. La picabaralla entre els dos principals partits espanyols va continuar a les xarxes socials, on el PP culpava els governs de Rodríguez Zapatero de la situació actual. "Sobre la pujada de la llum: tots els espanyols han de pagar la mala gestió del PSOE", va dir el partit en un tuit.

Les altres formacions es van mostrar igual de contundents. El diputat d'Esquerra Unida Aberto Garzón va acusar el govern espanyol de tenir una sensibilitat social "nul·la" i va advertir que la situació és "absolutament insostenible" per a milers de llars. El diputat d'ERC Joan Tardà, per la seva banda, va denunciar "un sabotatge en els drets socials", mentre que el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, va reclamar una investigació de l'augment de la llum produït després de la subhasta i va remarcar que "no sembla respondre a la realitat".

La majoria dels partits al Congrés (PSOE, Esquerra Plural, UPyD, ERC, BNG, CC, Compromís, Amaiur i Geroa Bai) van acordar ahir derogar la reforma elèctrica del PP quan aquest partit deixi de governar. CiU i el PNB van decidir no subscriure el compromís.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF