TELECOMUNICACIONS
Economia 18/06/2013

Telefónica i el govern neguen haver rebut una opa d'AT&T

La companyia anglosaxona vol entrar a Europa però l'espanyola nega contactes

X.a.
3 min

Barcelona.Moviments al mercat de les telecomunicacions. El gegant nord-americà AT&T -American Telephone and Telegraph, fundat per l'inventor del telèfon, Alexander Graham Bell, el 1877- està buscant la porta d'entrada a Europa, i té aspiracions molt ambiciones. Sembla que vol entrar-hi per la porta gran, amb la compra d'una de les grans empreses del sector: Telefónica. L'espanyola és una de les companyies de telecomunicacions més importants d'Europa i també de Llatinoamèrica, on AT&T ja hi és present. La sang encara no ha arribat al riu i, com és habitual en aquests casos, els protagonistes de moment ho desmenteixen.

El conseller delegat de la companyia nord-americana, Randall Stephenson, ha estat dos mesos preparant una oferta pública d'adquisició d'accions (opa) sobre l'espanyola, segons va publicar El Mundo , però el govern espanyol ha frenat la intenció d'AT&T per protegir l'espanyolitat d'una empresa que considera estratègica per a l'Estat. L'opa, pel 100% de Telefónica, hauria valorat la companyia espanyola en 70.000 milions d'euros, una xifra que revaloritza el valor a la borsa de la firma en un 66%. A més, assumiria el deute de 52.000 milions de Telefónica. L'operació, per tant, era tot un caramelet per als accionistes de l'empresa espanyola, controlada pel BBVA (5,75%), La Caixa (5,6%) i Blackrock (3,9%), però que té un capital molt atomitzat.

El veto del govern espanyol va arribar, segons el mateix diari, després d'una reunió que van mantenir el president de l'executiu, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. AT&T va comunicar al govern la intenció de fer una oferta per Telefónica i Rajoy va reunir el seu gabinet de crisi. L'executiu va mostrar el seu habitual zel amb els gegants antigament nacionals i després privatitzats i, tot i que no compta amb acció d'or -dret per vetar una oferta-, va decidir recomanar a AT&T que no tirés endavant l'opa.

Endesa i Iberia han acabat en mans estrangeres, tot i que es mantenen a Espanya, i el govern de l'Estat vol evitar una altra pèrdua, que seria encara més important atès que Telefónica és la tercera empresa de l'Íbex, amb un valor a la borsa de més de 46.700 milions d'euros. Un valor que, com és habitual, ha pujat amb les informacions de l'interès d'AT&T. Ahir Telefónica va ascendir un 2,4% a la borsa, i l'alça podria haver estat més important si no s'hagués desinflat a última hora, després d'alguns desmentiments.

Tant el govern espanyol, per partida doble, com la mateixa Telefónica, en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, van negar l'opa d'AT&T. "En relació als rumors apareguts a la premsa, Telefónica comunica que no ha rebut cap aproximació ni cap indicació d'interès escrita, ni verbal, de ningú", es va limitar a comunicar la companyia al regulador borsari. Encara va ser mes breu el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va respondre amb un simple "no" quan li van preguntar si el govern espanyol havia vetat una opa per Telefónica. La mateixa resposta va donar Francisco González, president del BBVA, primer accionista de l'empresa. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va admetre haver parlat amb directius d'AT&T sobre la seva possible entrada a Europa, però va negar saber res de l'interès per Telefónica: "He estat en algunes reunions amb responsables d'AT&T, amb el president executiu [...]. Em va dir que tenia interès en Europa però no em va dir ni una paraula que tingués interès a fer cap oferta sobreTelefónica".

stats