TELECOMUNICACIONS
Misc 27/08/2013

Slim beneeix la venda d'E-Plus a Telefónica

La companyia espanyola millora l'oferta per la filial alemanya de KPN i convenç l'empresari mexicà

X.a.
2 min
El mexicà Carlos Slim és l'home més ric del món, segons la revista 'Forbes', soci de CaixaBank i rival de Telefónica a l'Amèrica Llatina i també a Europa.

Barcelona.El multimilionari mexicà Carlos Slim, propietari d'América Móvil i primer accionista de la companyia holandesa de telecomunicacions KPN, finalment ha acceptat que Telefónica compri la filial alemanya de KPN, E-Plus. Les companyies van oficialitzar ahir el seu acord per a una operació que fa unes setmanes, quan es va anunciar, semblava feta, però que es va embolicar fa quinze dies, amb la intenció d'América Móvil d'adquirir el 100% de KPN. Telefónica ha hagut de millorar l'oferta per aconseguir el vistiplau de Slim i tancar una operació que la convertirà en el primer operador mòbil a Alemanya i segon a Europa (per darrere de Vodafone).

El 2 d'octubre se celebra la junta d'accionistes de KPN, en la qual es votarà la venda d'E-Plus a Telefónica, i América Móvil es va comprometre ahir a donar-hi suport. L'operació es manté invariable en la seva primera fase, segons la informació enviada per la multinacional espanyola a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Així, Telefónica Deutschland -filial a Alemanya- farà una ampliació de capital de 3.700 milions d'euros, dels quals Telefónica haurà d'assumir 2.840 milions, ja que posseeix el 76,8% de la filial alemanya. KPN rebrà els 3.700 milions en efectiu i una participació del 24,9% del capital de Telefónica Deutschland a canvi d'E-Plus. En la segona fase, la multinacional espanyola comprarà a KPN una participació del 4,4% a Telefónica Deutschland i s'assegura una opció de compra pel 2,9% del capital, per 1.300 milions d'euros.

L'operació costarà 4.140 milions d'euros a la companyia que presideix César Alierta. És el mateix cost previst en la primera oferta, però la millora ve perquè KPN acabarà l'operació amb un 20,5% de les accions de Telefónica Deutschland, en lloc del 17,6% previst inicialment. Així, el valor total de la compra, comptant les participacions, sí que augmenta, dels 8.100 als 8.550 milions d'euros. Per pagar l'operació la companyia espanyola estima que haurà d'incrementar el seu endeutament entre 400 i 800 milions.

Vencent les dificultats

Telefónica i América Móvil són rivals al mercat llatinoamericà i, des del juny de l'any passat, quan la mexicana va entrar a KPN, també a Europa. Per això la intenció de l'espanyola de comprar la filial alemanya de KPN va topar amb els recels d'América Móvil, primer accionista de KPN amb el 29,7% del capital, que dues setmanes després va anunciar una opa pel 100% de KPN, cosa que amenaçava la venda d'E-Plus. No obstant, la setmana passada KPN va convocar la junta per aprovar la venda, i va recomanar donar-hi el vot favorable.

Carlos Slim, l'home més ric del món segons la revista Forbes , és soci de CaixaBank, l'entitat que participa a GF Inbursa, banc de Slim. Però alhora, CaixaBank és un dels principals accionistes de Telefónica i, de fet, Isidre Fainé, president de CaixaBank, és també vicepresident de Telefónica.

stats