TELECOMUNICACIONS
Misc 10/08/2013

Slim aborda KPN i amenaça l'expansió de Telefónica

América Móvil fa una opa pel 100% de la companyia holandesa, que li costaria 7.200 milions d'euros

Xavier Alegret
2 min

BarcelonaCarlos Slim ha passat a l'acció. El magnat mexicà, l'home més ric del món segons la revista Forbes , va arrufar el nas quan Telefónica va comprar E-Plus, la filial alemanya de l'operadora telefònica holandesa KPN, i ha llançat l'atac. América Móvil, controlada per Slim, és el màxim accionista de KPN i ahir va anunciar que vol llançar una oferta pública d'adquisició d'accions (opa) per obtenir el 70,2% de KPN que no controla i assolir així el 100% de la companyia. L'operació, a 2,40 euros per acció, està valorada en 7.200 milions d'euros, i podria fer perillar la compra d'E-Plus per part de Telefónica, que ha de ser ratificada per la junta d'accionistes de KPN.

L'oferta d'América Móvil sobre l'operadora holandesa suposa una prima del 20% sobre el preu de KPN al tancament de la borsa dijous, el dia anterior a l'anunci de l'opa, i del 35% respecte al preu mitjà dels últims trenta dies, segons va destacar la companyia de Slim. Però l'oferta va revaloritzar ahir les accions de la firma holandesa, que va pujar un 16% a la borsa i va tancar en els 2,32 euros, cosa que deixa el preu de l'opa a vuit cèntims del preu de mercat, només un 3,4% per sobre.

L'operació només es completarà si es compleixen certes condicions. I és que el multimilionari mexicà vol assegurar-se que aconseguirà el control de KPN. Una de les condicions, potser la més important, és que América Móvil acabi controlant més del 50% de les accions amb dret a vot de l'holandesa. També està subjecta al fet que no hi hagi ofertes que competeixin amb la seva i a aconseguir el vistiplau dels organismes reguladors i supervisors. Slim té pressa, i ja ha instat tant els reguladors com el consell de KPN a estudiar l'oferta així que pugui. Un portaveu de l'operadora holandesa va dir ahir que han pres nota de l'oferta i que l'estudiaran.

La companyia americana va entrar a KPN el juny del 2012. Va pagar un preu de 7,8 euros per acció, més del triple del preu de la nova opa, i controla el 29,77% de les accions. El 2012 va ser l'any de l'entrada de Slim a Europa, i la seva companyia va aconseguir també el 24% de Telekom Austria. Dins aquesta aventura europea, el multimilionari s'ha trobat el mateix rival que té a Llatinoamèrica: Telefónica.

Pugna també a Europa

América Móvil va anunciar fa dues setmanes que trencava el pacte d'accionistes que tenia a KPN, i que li impedia superar el 30% de l'accionariat. La causa era la decisió de KPN de vendre a Telefónica el seu negoci a Alemanya. Amb aquesta operació, la companyia espanyola es convertiria en la segona operadora europea, per darrere de Vodafone. Slim, que se les té amb Telefónica a casa seva, al mercat Llatinoamericà, ho pot evitar.

América Móvil va dir ahir que "està avaluant els termes de l'operació" de compra d'E-Plus per part de Telefónica i que "prendrà una decisió definitiva de com exercir els drets de vot quan se celebri la junta extraordinària d'accionistes de KPN" per aprovar la venda, que també ha de passar el filtre de les autoritats europees de competència. Si quan se celebri ja controla més del 50% dels drets de vot, el resultat per a Telefónica pot ser molt negatiu. La companyia espanyola va limitar-se a recordar ahir que l'oferta per E-Plus és "definitiva".

stats