CRISI ECONÒMICA
Misc 08/08/2013

Sindicats i patronal descarten abaixar més els salaris

CCOO, la UGT i la CEOE defensen el seu pacte, que ja modera els sous i assegura guanys de competitivitat

Elena Freixa / Raquel Correa
3 min

Barcelona / Brussel·les.Els sindicats CCOO i UGT van atacar ahir la proposta d'una rebaixa salarial addicional del 10% a Espanya per guanyar competitivitat. Van recordar que la disminució dels sous ja s'ha anat produint els últims anys, afavorida pels pactes a les empreses, la inaplicació dels convenis facilitada per la reforma i també gràcies al pacte vigent amb la patronal CEOE, que garanteix pujades de sous molt modestes. La CEOE també va semblar ahir satisfeta amb aquest acord vigent amb els agents socials i va descartar escoltar els cants de sirena que arriben des del Fons Monetari Internacional (FMI), que va ser el primer a posar damunt la taula la rebaixa salarial del 10% que ara la Comissió Europea (UE) també avala. "Estem plenament compromesos [amb el pacte amb els sindicats]", van assegurar ahir a Efe fonts de la patronal.

El pacte estatal a què es referien tant agents socials com empresaris és el II Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que recull el compromís de no apujar els sous per sobre d'un 0,6% aquest any. Tenint en compte que la inflació, segons els càlculs del govern espanyol, podria tancar al voltant de l'1%, els salaris acabaran creixent per sota de l'increment dels preus aquest any, la qual cosa ja implica un sacrifici prou gran per a les butxaques dels ciutadans, van defensar els sindicats. Els sous, un cop descomptada la inflació, han davallat 6,3 punts des del 2010, va dir ahir el secretari d'acció sindical de la UGT, Toni Ferrer. L'any passat, l'acord dels agents socials fixava pujades màximes del 0,5%, mentre la inflació va tancar en el 2,9% a Espanya i en el 3,6% en el cas de Catalunya, on hi ha vigent un pacte en termes similars a l'estatal (l'Acord Interprofessional de Catalunya).

El govern espanyol va escudar-se en el pacte dels agents socials per respondre al vicepresident econòmic de la Comissió Europea (CE), Olli Rehn, que dimarts va subscriure al seu blog personal la proposta de l'FMI. Les crítiques van ser més obertes entre els partits de l'oposició. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acusar la CE de proposar solucions que són "verí" per a Espanya i que només conduiran a situacions injustes i a una crisi més profunda del consum intern. El portaveu d'ocupació de CiU al Congrés, Carles Campuzano, va criticar les tesis de Rehn perquè en comptes d'encaminar l'Estat cap a la sortida de la crisi el condueix cap a "més emigració, pobresa i desigualtat".

La rebaixa salarial, segons apunten les estadístiques, ha caigut com una pluja fina els últims anys a Espanya. De fet, l'any passat el cost laboral que paguen les empreses per treballador va reduir-se un 0,3%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La reducció salarial explica tres quartes parts d'aquest abaratiment de costos. En paral·lel, els nous convenis col·lectius que s'han anat renovant els últims mesos ja preveuen pujades molt minses dels sous aquest any i els vinents apel·lant al panorama econòmic. També com en el cas de les empreses que, acollint-se a la reforma laboral i a una caiguda d'ingressos, pacten desvincular-se del conveni i abaixar sous. Segons la UGT, la rebaixa salarial real acumulada els últims cinc anys oscil·la entre el 25% i el 30% i recorda que aquí s'hi han de sumar no només retallades reals, sinó també jornades més llargues pactades en alguns sectors a canvi de guanyar productivitat i no tocar els salaris.

Brussel·les dóna suport a Rehn

La CE va deixar clar ahir que la proposta de Rehn, tot i ser a títol personal al seu blog, és una fórmula que té la benedicció de Brussel·les. "Al seu blog personal, el vicepresident Rehn hi expressa els seus punts de vista, que no representen els de la Comissió però hi estan molt en línia", va confirmar un portaveu.

Rehn recomanava un gran pacte social en què els treballadors acceptin rebaixar-se el sou, i la patronal es comprometi, a canvi, a fer més contractes per generar ocupació i reduir l'atur. Una devaluació interna que, combinada amb reformes econòmiques, ha estat una "història d'èxit" a Irlanda i a Letònia, i que ara, opina Rehn, pot ser bona per a Espanya. Caldrà, però, esperar la rentrée , al setembre, perquè la Comissió es mulli de veritat i digui si creu que la reforma laboral de Rajoy està servint realment per crear ocupació a Espanya i revertir la deriva de taxes "inacceptables" d'atur.

stats