Economia 15/08/2013

Rhen no canta victòria: vol més reformes

Recomana seguir amb l'austeritat i combinar-la amb mesures que creïn creixement i ocupació

Raquel Correa
3 min

Brussel·lesPotser és el seu caràcter nòrdic, que li impedeix mostrar entusiasme fins i tot davant de les bones notícies, o potser és només el pragmatisme propi de qualsevol polític que no es vol enganxar els dits cantant victòria abans d'hora. Però, lluny de mostrar satisfacció, la reacció del responsable de les finances europees davant les bones dades publicades per Eurostat -que ahir va anunciar que l'eurozona ha crescut un 0,3% el segon trimestre, i que ha deixat enrere així un any i mig de recessió- va ser de prudència.

"Les dades són lleugerament més positives del que prevèiem, però de cap manera hi ha marge per al triomfalisme. Espero que no hi hagi cap declaració prematura d'autocomplaença que suggereixi que la crisi s'ha acabat perquè encara queden molts obstacles a superar", va alertar el comissari d'Economia, Olli Rehn, en una entrada al seu blog dedicada a la fràgil recuperació de l'euro. Rehn creu que "la represa econòmica està a l'abast però només si es persevera en tots els fronts de la resposta a la crisi". O, dit d'una altra manera: ara que el malalt comença a mostrar certs símptomes de recuperació, no és moment per canviar de medicament.

Un llarg camí al davant

El que cal, en canvi, és seguir aplicant la recepta de Brussel·les: combinar les polítiques que busquen l'estabilitat -és a dir, austeritat per sanejar els comptes públics- amb reformes estructurals que creïn creixement i ocupació -i evitin que les economies més malmeses s'acabin d'enfonsar-. Una recepta que, unida a "l'acció decisiva" del Banc Central Europeu per estabilitzar els mercats financers, ha donat un bon resultat, suggereix Rehn. "Crec que les dades donen la raó a la nostra resposta a la crisi", opina el polític finlandès, deixant escapar, aquí sí, certa autocomplaença. Així que ara no és moment per afluixar sinó que "cal continuar el ritme de les reformes econòmiques, recuperar el control sobre el deute, tan públic com privat, i construir els pilars d'una genuïna unió econòmica i monetària", afirma.

A la llista de deures pendents Rehn hi afegeix altres reptes, com el de lluitar per rebaixar les "inacceptablement altes xifres d'atur d'Espanya i Grècia", on un de cada dos joves de menys de 25 anys que busca feina no en troba. Rehn alerta, un cop més, del risc que aquests joves que han arribat al mercat laboral durant la crisi s'acabin convertint en una generació perduda, i avisa: "Encara tenim un llarg camí al davant per assolir un model de creixement que ens permeti crear més llocs de treball".

Un punt d'inflexió

En qualsevol cas, el que el comissari Rehn sí que té clar és que les positives xifres de PIB del segon trimestre no són una dada aïllada, un glop d'aire en ple naufragi, sinó que l'eurozona ha tocat fons i, a poc a poc però amb fermesa, s'està recuperant. "Durant l'estiu s'ha anat creant un punt d'inflexió potencial per a l'economia europea, que és encara fràgil. Si s'afegeixen les xifres trimestrals del PIB a altres enquestes recents, es detecten evidències raonables que l'economia europea està guanyant impuls", apunta Rehn referint-se als últims indicadors de sentiment econòmic i producció industrial, que deixen traslluir cert optimisme, i certes millores més petites en les dades d'ocupació. "També els mercats de valors estan funcionant bé i el rendiment dels bons dels països perifèrics de l'eurozona cauen de manera lenta però constant, i proporcionen més estabilitat financera a aquestes economies en dificultats", afegeix.

Així, vaticina, la lleu recuperació que l'economia de l'euro veurà la segona meitat d'aquest any tindrà "bases més sòlides" l'any que ve. Això sí: cal evitar noves crisis polítiques i turbulències als mercats.

stats