FINANCES
Misc 11/08/2013

Recuperació borsària o un miratge d'estiu?

L'Íbex-35 ha pujat un 15,6% en set setmanes, fins a nivells de fa 18 mesos

Joan Faus
3 min

MadridLa festa continua i ningú vol apagar la música. L'Íbex-35 està en ratxa i ja fa set setmanes seguides que va a l'alça. El principal selectiu de la borsa espanyola va tancar divendres en 8.735 punts, la cota més elevada en 18 mesos, des que el 21 de febrer del 2012 va acabar la sessió en 8.767 punts. Però el més sorprenent és la velocitat de la millora: entre el 24 de juny, quan la cotització de l'Íbex-35 es va situar en 7.553 punts, i el divendres 9 d'agost, el parquet s'ha revaloritzat un 15,6%. És a dir, que, fent un càlcul genèric, qui per exemple comprés llavors 100.000 euros en accions, en només set setmanes ha obtingut uns guanys de 15.600 euros.

Són xifres que maregen i que porten els entesos a preguntar-se si es tracta del reflex d'una recuperació sostinguda de l'economia o bé un miratge en forma de bombolla d'estiu, quan es mou molt menys volum al selectiu. Els experts consultats per l'ARA opten, en general, per la prudència. El seu diagnòstic és que aquest creixement imparable de la borsa es deu a un còctel de diversos factors: la millora dels indicadors econòmics a la zona euro, cosa que ha fet guanyar confiança als mercats cap als anomenats països perifèrics (com Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia), els missatges tranquil·litzadors dels principals bancs centrals i els bons resultats semestrals de la banca espanyola.

"Clarament el clima als mercats és molt favorable", afirma Daniel Pingarrón, analista d'IG Markets, que destaca que es tracta del primer dels últims quatre estius sense tambors d'inestabilitat als països amb problemes de la zona euro: "L'estiu del 2010 s'estava digerint el primer rescat a Grècia, el del 2011 el segon rescat i el del 2012 es parlava directament de la ruptura de l'euro".

De fet, el juliol de l'any passat va ser terrorífic, amb Espanya amb un peu i mig al rescat total. Per exemple, el 24 de juliol es va registrar el nivell de cotització més baix de l'Íbex-35 (5.956) i el més alt de la prima de risc (648): indicadors clars que Espanya s'abocava a una suspensió de pagaments si es mantenien aquells rangs. Però dos dies després [vegeu el gràfic adjunt] van arribar les paraules màgiques i balsàmiques del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, dient que faria "tot el que calgués per salvar l'euro" a través de compres de deute públic, i des de llavors la calma ha anat retornant als mercats.

Molta cautela de cara al setembre

Una calma que a finals de juny va esdevenir eufòria a la borsa espanyola, que, segons Pingarrón, ha sigut el "millor índex d'Europa" en les últimes quatre setmanes. L'analista pronostica que la recuperació s'anirà refermant "molt lentament" però avisa que qualsevol "percepció de risc" o d'inestabilitat política a Grècia, Portugal o a Espanya, pel cas Bárcenas, ho pot truncar tot.

Núria Álvarez, operadora de mercats de Renta 4, també veu amenaces exteriors. Es mostra "molt cauta" de cara al setembre, ja que avisa que les eleccions alemanyes i el fet que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) concreti més la retirada dels seus estímuls generaran "molta incertesa", que pot fer caure fàcilment l'Íbex-35. De fet, la previsió de Renta 4 és que en un escenari normal el selectiu espanyol tanqui l'any en 8.600 punts (ara està en 8.735), i en un d'optimista, en 9.600.

Segons Álvarez, perquè es compleixi el marc optimista Alemanya i França haurien de tirar de l'economia de la zona euro, els indicadors positius de l'economia espanyola (en termes de PIB i atur) s'haurien de confirmar "com més aviat millor" i també s'hauria de ratificar el "canvi de tendència" dels bancs i les empreses energètiques espanyoles.

En canvi, Victoria Torre, broker de Self Bank, es mostra clarament pessimista. Considera que l'Íbex-35 viu de "l'efecte contagi de l'eufòria generalitzada" després que la Fed mantingués els seus estímuls, i que el parquet està per sobre dels seus "preus objectius". En concret menciona els bancs mitjans (per posar un exemple, el Sabadell s'ha revaloritzat un 22% aquesta setmana) i empreses de comunicació, com Mediaset.

"La millora no està justificada. L'Íbex-35 serà molt volàtil davant de qualsevol dubte o ombra", adverteix Torre. L'analista vaticina que queda un "llarg camí" cap a la recuperació perquè no hi ha "millores evidents". Considera que tot i que el PIB de tots els països europeus ha millorat al juny, al tercer trimestre el creixement serà "dèbil" i es trigarà a crear ocupació.

Tres visions diferents sobre l'eufòria borsària, però totes coincideixen a destacar que l'Íbex-35 es mou sobretot pels estímuls internacionals i que per tant la música de la festa s'encén o s'apaga a l'exterior.

stats