TECNOLOGIA
Misc 12/04/2014

Ramon Pastor: “Aquest any ja llançarem el primer projecte 3D”

Dani Sánchez Ugart
2 min

Ramon Pastor va rebre dijous una molt bona notícia. La seu que la multinacional nord-americana HP (abans Hewlett-Packard té a Sant Cugat del Vallès acollirà la divisió mundial del negoci de les impressores 3D. I ell serà l’encarregat de pilotar el projecte, que suposarà “una inversió i una contractació substancials”. L’actual director general d’impressió en gran format de la companyia (divisió també amb seu mundial a Catalunya), ha aconseguit que Sant Cugat guanyés la partida a diverses ciutats de tot el món, incloe una delegació asiàtica de HP amb qui va competir fins al final, explica Pastor.

Els arguments a favor de la candidatura catalana eren potents: “Nosaltres vam fer la proposta de desenvolupar aquesta tecnologia, que és pròpia de HP i l’hem arrencat de zero”, explica el directiu, que compaginarà la direcció de la divisió de gran format i de la de 3D. És a dir, la tecnologia que farà servir a HP “s’ha inventat aquí” i, de fet, ja s’estan “sol·licitant les patents”.

La impressió 3D està en ple creixement i és d’importància estratègica per a l’empresa californiana. “Clarament és un dels grans projectes de la companyia. De fet, en els últims mesos, la presidenta de HP, Meg Whitman, ha posicionat el 3D com una tecnologia clau”, explica.

A partir d’ara la feina del directiu consistirà a començar a incorporar enginyers per treballar en la tecnologia i tenir un projecte a punt per presentar-lo “aquest mateix any, abans de l’estiu”. La majoria de fabricants d’impressores 3D s’han centrat fins ara a fer-les arribar al gran públic. Però HP té un enfocament diferent. “No creiem, almenys a mitjà termini, que el consumidor final hagi de tenir una impressora 3D a casa seva”, explica. “Ens imaginem més aviat que hi haurà un servei centralitzat, com el que passa en el negoci de la fotografia”. La feina de l’equip de recerca de Sant Cugat, format actualment per unes 400 persones, se centrarà “en la customització, la creació de prototips i la fabricació de curta tirada”, afirma el directiu.

Pastor atribueix la decisió de la matriu de l’empresa d’escollir Sant Cugat “al coneixement i al talent” que hi ha aquí, i destaca la capacitat de “diversificació” del centre: “Vam començar fent plòters i som líders d’impressió de gran format en tots els mercats on som”. Pastor descarta, per tant, que hi hagin incidit motius geogràfics.

I la independència? “En l’àmbit d’empresa no entrem en aquestes qüestions. Ha sigut una decisió empresarial molt analítica”, concedeix.

La seu que HP té a Sant Cugat dóna feina a unes 3.000 persones. La meitat es dediquen al mercat català i part de l’espanyol, i l’altra meitat al centre internacional, que depèn directament de Califòrnia. En els últims mesos els sindicats han protestat per un degoteig d’acomiadaments que s’ha saldat amb 157 persones sense feina. Pastor ho separa de la inversió: “No té res a veure, les dues divisions tenim dinàmiques diferents”.

stats