Publicitat
Publicitat

ENERGIA

Rajoy canviarà ara la manera com es fixa el preu de la llum

Anul·la l'última subhasta i dirà la nova tarifa abans que acabi l'any

El govern espanyol s'ha plantat. Ahir va decidir anul·lar el resultat de la polèmica subhasta elèctrica de dijous, després de rebre el suport de Competència, que no va validar-la citant "circumstàncies atípiques". Però vol anar més enllà: Mariano Rajoy va anunciar des de Brussel·les que canviarà el sistema com es fixa el preu de la llum. Rajoy va explicar que es buscarà un sistema alternatiu, que s'aprovarà abans que acabi l'any per poder fixar el preu de la llum a partir de l'1 de gener.

"El govern està treballant en un procediment per fixar un preu alternatiu al de la subhasta i ha demanat un informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència [CNMC] per fer-ho", va dir Rajoy. La pujada del preu de la llum de la subhasta de dijous, que portava a un encariment de la factura de l'11%, era "exagerada" i no estava "en absolut justificada", segons el president espanyol. No va donar gaires detalls més, però, poc després, la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va afegir que s'establirà un sistema "amb criteris objectius i transparents". Santamaría va subratllar que cap de les ordres ministerials fetes els anys 2009 i 2010, quan governava el PSOE, deixa clar què s'ha de fer quan, com ha passat ara, la subhasta queda invalidada. Per això tot s'ha paralitzat, a l'espera de l'informe que faci la CNMC.

Per al govern espanyol ahir va ser un dia intens que va arrencar molt d'hora. Dijous al migdia el ministeri d'Indústria havia demanat un informe d'urgència a la CNMC, que va arribar a altes hores de la matinada. Va ser, en concret, ahir divendres a un quart de cinc de la matinada que la CNMC va enviar la seva conclusió. La conclusió anava en la línia del que havia defensat el govern de Rajoy i que ahir, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, es va encarregar d'explicitar. Segons el regulador de la competència, hi va haver "concurrència de circumstàncies atípiques en el desenvolupament de la subhasta i en un context de preus alts en el mercat diari durant les setmanes prèvies", segons es podia llegir en el dictamen de la CNMC.

Soria va celebrar ahir al matí la decisió del macroregulador, que li permetia anul·lar el resultat de la subhasta. "Ja tenim el primer que volíem aconseguir, que és que no es validés la subhasta", va dir el ministre en una entrevista a RNE. Soria va assegurar que el preu de la llum "no pujarà un 11% sota cap concepte". Sobre el nou sistema poc va avançar, però es va mostrar disposat a fer canvis importants: "Ha arribat el moment de fer algunes modificacions, sense descartar un canvi de sistema. És el primer cop que passa, però, si ja ens ha passat una vegada, ¿qui ens diu que no ens pugui tornar a passar?", es va preguntar.

El ministre va explicar en què es basaven els dubtes de l'executiu: "Teníem sospites de manipulació, perquè el preu de la subhasta, de 61,8 euros per megawatt hora, és un 7% superior a la referència de preus que teníem de contractes equivalents, que estava en uns 57 euros el dia anterior". Soria va explicar que, en altres subhastes, aquesta diferència era inferior al 2%. Tot i això, va ser prudent respecte a qui pot haver manipulat el preu i es va limitar a dir que no ho sabia.

Resposta de les elèctriques

Les elèctriques van respondre ahir negant les acusacions de manipulació i de falta de transparència i de competència. Soria les havia renyat amb contundència. "No sé basant-se en quin argument podien dir d'entrada que s'havia fet d'una manera molt transparent, molt competitiva, sense manipulació. Com ho poden sostenir? Crec que hi ha pocs fonaments", havia dit el ministre.

Eduardo Montes, president de la patronal Unesa, que agrupa les cinc principals elèctriques d'Espanya (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, E.ON i EDP), va assegurar que la subhasta de dijous no va ser "substancialment diferent d'altres". Montes va acusar alguns sectors de "demonitzar" les elèctriques, fent-les "culpables de moltes coses", i va lamentar que tant Soria com el comissari europeu de Competència, Joaquín Almúnia, en sospitin. En aquest sentit, va afirmar que havien de tenir "arguments molt forts" per fer aquestes acusacions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF