FINANÇAMENT EMPRESARIAL
Misc 12/07/2013

Quatre de cada deu pimes no obtenen el crèdit que necessiten

Un 20% de les peticions es rebutgen i un altre 20% reben menys diners dels sol·licitats

i
àlex Font Manté
2 min
PROBLEMA CREIXENT El president del BCE, Mario Draghi, ha admès que l'empitjorament del crèdit  en l'últim trimestre l'ha obligat a canviar de política. Per primer cop, el BCE s'ha compromès a mantenir els tipus baixos durant el temps que calgui.

Barcelona.Espanya és el tercer país d'Europa on les petites i mitjanes empreses (pimes) ho tenen pitjor per aconseguir un crèdit, un mèrit que només superen Grècia i Irlanda. Més d'un 40% de les pimes espanyoles que sol·liciten un préstec al banc no obtenen els diners que necessiten, el doble que la mitjana europea. A la meitat se'ls denega el crèdit, mentre que a l'altra meitat només se'ls autoritza una part dels diners que necessiten. Hi ha un 3% addicional d'empreses que rebutgen el crèdit perquè consideren que els interessos que se'ls demanen a canvi són massa alts. Les dades procedeixen d'una enquesta del Banc Central Europeu publicada en el seu últim butlletí mensual.

Tot i que aquestes ràtios són pitjors en els casos de Grècia i Irlanda, en aquests dos països la tendència des del 2011 ha estat a la baixa. És a dir, les empreses cada cop han tingut menys problemes per obtenir crèdits. En canvi, a Espanya la tendència ha sigut inversa: en els dos últims anys els problemes per obtenir un préstec del banc han anat en augment. Per exemple, el 2011 les pimes espanyoles afectades per aquests obstacles eren el 30%.

Cada vegada hi ha més dades que demostren que la sequera del crèdit és un problema creixent. El maig passat es va viure una caiguda rècord del crèdit a les empreses de l'Estat. Segons dades del Banc d'Espanya, la xifra de diners que els bancs van prestar a les empreses va caure un 9,7%, el descens més pronunciat des del 1995, que és quan es van començar a recopilar aquestes dades.

Van ser les dades del maig, precisament, les que van forçar el BCE a prendre una mesura sense precedents la setmana passada. El seu president, Mario Draghi, va anunciar que mantindria els tipus d'interès igual de baixos que ara (0,50%), o fins i tot més baixos, durant el temps que calgui. El BCE mai havia anunciat les seves polítiques a llarg termini, però Draghi va reconèixer la seva preocupació per la "recent contracció" del crèdit, que, segons va admetre, pot "afectar negativament les condicions econòmiques".

Importància de les pimes

La situació de les pimes és transcendental per a l'economia europea, ja que suposen un 99,8% del total d'empreses del continent (als Estats Units, només són el 50%). A més, el 70% dels europeus treballen en una pime, una xifra que s'eleva fins al 76% a Espanya. Segons el criteri europeu, són pimes les empreses que tenen menys de 250 treballadors.

El BCE també demostra que els bancs demanen a les pimes de l'Estat uns interessos considerablement més alts que a les grans empreses. En concret, els interessos que s'exigeixen a les pimes superen en 250 punts bàsics (2,5 punts percentuals) els que es demanen a les grans corporacions. No hi ha cap país europeu on aquesta diferència sigui tan gran. A Europa de mitjana la diferència entre els interessos a les pimes i a les grans empreses és d'uns 150 punts.

Davant del bloqueig de finançament, fa mesos que el BCE va dir que estudia fórmules per fer arribar crèdits a les pimes. Aquestes fórmules involucraran el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i organismes estatals com l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Però, de moment, el BCE encara no ha activat aquests mecanismes.

stats