Publicitat
Publicitat

ALIMENTACIÓ

Panrico s'asseurà a dialogar després de 66 dies de vaga

El Govern arrenca a l'empresa una reunió dimarts amb el comitè

Representants de Panrico i del comitè d'empresa de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda mantindran dimarts que ve el primer cara a cara després de 66 dies amb les línies de producció aturades per la vaga indefinida dels treballadors. La Generalitat, artífex de la trobada, ha ofert la seu de la conselleria d'Empresa i Ocupació i participarà en la reunió per mirar de reconduir un conflicte enquistat des de fa nou setmanes, va explicar ahir el secretari d'Ocupació del Govern, Ramon Bonastre.

L'expedient de regulació d'ocupació que preveu l'acomiadament de 230 empleats de Santa Perpètua (dos terços de la plantilla) està aprovat des del 25 de novembre, avalat amb la firma de la majoria dels representants sindicals de tots els centres Panrico d'Espanya. Bonastre va insistir molt en aquest punt ahir, tot i que va recordar que els sindicats estan estudiant impugnar-lo. Però el responsable del Govern va destacar que la reunió ha de servir per sortir del "carreró sense sortida" a què s'ha abocat el conflicte enquistat i buscar alternatives.

A canvi, Bonastre va demanar a la plantilla en vaga que garanteixi una "pau social", és a dir, que rebaixi la tensió, que ha escalat les últimes setmanes pel bloqueig als centres de distribució de Panrico a Catalunya, on arriba mercaderia d'altres fàbriques d'Espanya per neutralitzar la vaga. El bloqueig ha propiciat enfrontaments entre els vaguistes -contraris que l'empresa vulgui garantir un subministrament normal mentre continua el conflicte- i els repartidors autònoms, que defensen el seu dret a treballar per garantir-se el sou.

Els escenaris que pot obrir aquest desglaç de les converses són, ara per ara, incerts. Sobretot perquè la Generalitat va assegurar ahir que no sap qui seran els interlocutors de l'empresa ni si hi assistirà el conseller delegat del grup, Carlos Gila. Les relacions entre el directiu i els treballadors catalans han estat molt tenses últimament. L'última conversa telefònica, de fa pocs dies, va servir perquè Gila refermés que l'ERO no es retirarà en cap cas. Una de les opcions seria, per exemple, que Panrico obrís la porta a rebaixar el nombre d'acomiadats a Santa Perpètua, ja que encara no ha fet efectiu l'enviament de les cartes als afectats, van explicar fonts jurídiques a l'ARA.

Una retallada desproporcionada

L'abast de la reducció de plantilla es veu com un "tancament tècnic" de les instal·lacions a terminis, va lamentar ahir el president del comitè d'empresa, Ginés Salmerón. Va confiar que la trobada amb Panrico i la Generalitat serveixi per arribar a acords o almenys iniciar unes converses que els treballadors reclamen des de fa setmanes. Però l'abandonament de la vaga indefinida no és damunt la taula mentre no canviïn els plans que l'empresa té per a la plantilla.

Però les crítiques a Panrico també arriben des del mateix Govern, conscient del sacrifici que s'exigeix als treballadors. El mateix Bonastre va recordar ahir que no fa ni dos anys ell mateix va convèncer la plantilla d'abaixar-se el sou un 25% de mitjana per garantir la viabilitat de la planta. Ara Panrico ha dictat una nova rebaixa del 15%.

El nou director, un rei de la marca blanca

El director general de Panrico des d'aquest dilluns, Ramón Castellarnau, és una peça important en l'estratègia d'aprofundir en la producció de productes de marca blanca, fins i tot del Donuts, el producte estrella, que fins ara no es fabrica per a tercers, com sí que passa amb el pa de motlle. Castellarnau era fins ara director del grup a Portugal, on Panrico fa temps que treballa per a grans distribuïdors i aquesta filial genera beneficis. Panrico ja té llest per vendre a grans distribuïdors un Donuts congelat amb una vida de fins a 20 dies, com el que venen alguns competidors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF