EL MOTOR DE L'EUROZONA
Misc 24/08/2013

Merkel arriba a les urnes amb un superàvit del 0,6%

L'OCDE avisa que el plus depèn del baix interès que paguen pel deute

Isaac Lluch
2 min

MunicAlemanya enlluerna. Mentre Europa està endinsada en una profunda crisi, aquest país presenta un índex d'ocupació de rècord, gaudeix d'uns interessos per pagar deute extraordinàriament baixos, les seves indústries estan contentes i la població compra i consumeix de manera generosa tot i els alts impostos.

L'estat alemany ha aconseguit el seu superàvit pressupostari més alt en un semestre des de fa quasi 13 anys. Bona notícia per a la cancellera Angela Merkel, abocada en la campanya electoral a 29 dies de les legislatives al país.

La robusta conjuntura econòmica i el rècord d'ocupació laboral són les causes apuntades per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) per aclarir els bons comptes de l'estat central, els estats federats, les corporacions locals i la Seguretat Social. Recentment es va publicar també la dada del PIB alemany del segon trimestre, quan l'economia d'aquest país va repuntar un 0,7% respecte al primer tram de l'any. Segons l'ens estadístic, aquest impuls s'explica perquè ha millorat el consum domèstic i, sobretot, la inversió en empreses. Destatis també va destacar ahir que un altre factor que aclareix el superàvit és la reducció del cost dels interessos del seu deute, que van caure un 3,9%.

¿Però tenen tant a celebrar Merkel i el seu país? Més enllà que Alemanya s'ha aprofitat de l'estabilització d'Europa i que els seus bons comptes poden significar que el disgust dels països en crisi per la dura actitud de Merkel augmenti, el celebrat superàvit pressupostari comunicat ahir no és tant.

"Qui es mira amb més precisió els números alemanys comprova que el superàvit no és de l'estat central, sinó que és produït per les corporacions locals i els lands", va admetre ahir el prestigiós Süddeutsche Zeitung . Concretament, els municipis van presentar un plus de 5.300 milions d'euros i els estats federats de 1.200 milions. El superàvit de la Seguretat Social es va reduir a 4.300 milions. En el cas de l'estat central no es pot parlar de superàvit sinó de reducció del dèficit financer en 6.000 milions d'euros respecte al mateix període de l'any anterior, per bé que arrossega un desequilibri de 2.200 milions d'euros.

És per això que els experts econòmics exigeixen més reformes. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va advertir Alemanya dels perills d'autocomplaença amb les dades anunciades ahir. El superàvit s'ha aconseguit en part perquè els interessos a pagar pels deutes "s'han reduït clarament i això no és fàcil de conservar", va indicar l'expert de l'OCDE Andreas Wörgötter. La situació de deute d'Alemanya és amb prop del 80% del PIB encara relativament alta, va avisar Wörgötter: "Si els interessos pugen un 1%, llavors el bonic superàvit se'n va ràpidament en orris".

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, calcula que els interessos pujaran, almenys els tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE). L'actual fase de tipus al 0,5% "no dura eternament", va avisar. En aquest sentit, el governador del Banc Nacional d'Àustria i membre del BCE, Ewald Nowotny, considera que les "bones notícies" econòmiques fa innecessari rebaixar els tipus d'interès més enllà de l'actual mínim del 0,5%.

stats