Publicitat
Publicitat

L’FMI aplaudeix l’èxit grec però avisa que al país li “queda molt per fer”

Christine Lagarde va trigar ahir uns deu segons, que és molt de temps en una roda de premsa, a començar a contestar una pregunta que li havien fet sobre l’exitosa subhasta de deute a Grècia i l’impacte que podria tenir en el programa de rescat al qual està sotmès el país. La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) volia mesurar molt bé les seves paraules i va optar per una barreja de satisfacció i prudència, i va evitar entrar en detalls sobre el futur del país.

“Grècia encara és al programa, s’estan fent progressos i la subhasta és un indicador que va en la bona direcció”, va afirmar. Però acte seguit van arribar els avisos: “La subhasta ha sigut molt exitosa, però encara queda molt per fer i el programa no s’ha acabat”. Lagarde, a més, va evitar respondre si creu que Atenes necessita una nova reestructuració del deute després que l’FMI hagués criticat en el passat que la quitança que es va fer resultés insuficient.

D’altra banda, respecte al risc de deflació a l’eurozona, Lagarde va optar pel to conciliador després que la seva petició la setmana passada de més agressivitat al Banc Central Europeu no caigués gens bé al president de l’òrgan, Mario Draghi, amb qui precisament es veurà aquests dies a Washington en el marc de les reunions de primavera de l’FMI. Lagarde va insistir que “com més aviat” actuï el BCE “millor”, però va voler destacar la voluntat de Draghi de combatre el risc de deflació amb eines no convencionals, com la compra de deute sobirà dels països europeus, per apujar la inflació al Vell Continent (que és del 0,5%) cap al seu objectiu del 2%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF