Publicitat
Publicitat

SEGURETAT SOCIAL

L’Estat enviarà cartes a 17 milions de cotitzants amb els càlculs de la pensió

Les entitats privades detallaran els ingressos complementaris

La Seguretat Social començarà a informar aquest any els cotitzants de l’edat a la qual podran jubilar-se i de l’import que els correspondrà rebre cada mes. L’objectiu del govern espanyol és que rebin la informació durant el 2014 més de cinc milions de cotitzants de més de 50 anys i que s’estengui progressivament. L’any 2016 el govern espanyol espera que la carta informativa arribi a tots els quehagin cotitzat durant més de cinc anys, uns 17,6 milions de persones.

L’Estat es gastarà més d’11 milions d’euros per desplegar aquesta campanya durant els pròxims tres anys. El govern espanyol, que ja va avançar la mesura al gener, justifica que la finalitat és informar i conscienciar el treballador perquè pugui prendre amb prou marge de temps les decisions d’estalvi que més li convinguin de cara a la jubilació. El comunicat de la Seguretat Social haurà d’anar en paral·lel amb un altre document on les entitats privades calcularan el que percebrà el treballador en base als altres instruments complementaris a la pensió pública. Es tracta de mutualitats, plans de previsió social empresarials, plans i fons de pensions, així com assegurances individuals i col·lectives.

La Seguretat Social preveu enviar les primeres cartes per correu ordinari un cop s’aprovi el reial decret en què treballa. La memòria, que ahir va fer arribar als agents socials perquè hi facin al·legacions, concreta que cada cotitzant haurà de ser informat de l’edat a la qual arribarà legalment a la jubilació i de l’import que li correspondrà cobrar llavors calculat en 14 pagues, va informar ahir Europa Press.

La reforma ja està en marxa

La campanya informativa als futurs pensionistes arriba després que fa un any l’executiu espanyol aprovés una reforma del sistema de pensions que, de facto,abarateix l’import mitjà que rebran els cotitzants, ja que lliga la prestació a l’esperança de vida, que també va en augment. Els plans de l’executiu passen per començar a desenvolupar la fórmula matemàtica d’aquest anomenat “factor de sostenibilitat” de les pensions a partir del 2019.

La part de la reforma que ja està en marxa des d’aquest any és la que desvincula l’augment anual de les pensions de la inflació. El ministeri d’Ocupació calcula que només trencant el vincle amb l’IPC l’estalvi que obtindrà l’Estat rondarà els 800 milions d’euros. Entre el 2014 i el 2022, quan l’edat de jubilació legal ja sigui efectiva en els 67 anys, l’estalvi acumulat en el temps serà de 33.000 milions.

Les cotitzacions socials que paguen les empreses a la Seguretat Social són motiu de controvèrsia, ja que els empresaris demanen que s’abarateixin per incentivar la contractació. Tot i que la UE també ho ha aconsellat, el govern espanyol no en vol ni sentir parlar. El secretari d’estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, va insistir dimarts que reduir les cotitzacions obligaria a apujar impostos per compensar la pèrdua de recursos al sistema.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF