CONJUNTURA INTERNACIONAL
Misc 13/08/2013

El Japó punxa en el segon trimestre però manté un creixement del 2,6%

El govern de Shinzo Abe no té clar si augmentarà l'IVA el 2014

T.g.
2 min

Barcelona.Els analistes esperaven un creixement de l'economia japonesa superior al 3% al juny, però al final s'han hagut de conformar amb un increment del 2,6% sobre el mateix mes de l'any passat. Tot i l'evolució positiva del PIB, impensable ara mateix a Europa i encara més a Espanya, la dada del primer semestre suposa un alentiment del creixement i posa a la corda fluixa les polítiques d'estímul engegades pel primer ministre japonès, Shinzo Abe, després d'arribar al poder al desembre.

El nou executiu nipó va voler acabar amb 15 anys seguits de deflació i va començar a imprimir bitllets amb l'objectiu de fer espavilar el consum, mantenint sempre la inflació en taxes del 2%. El primer trimestre d'aquest any l'economia va créixer un 0,9% respecte al desembre del 2012, però les dades que es van saber ahir ja van mostrar que el ritme afluixava, amb un increment entre l'abril i el juny del 0,6%.

Tres trimestres amunt

Així, l'economia japonesa encadena tres trimestres a l'alça, amb un augment del consum privat del 3,1% i del consum públic del 3,4%. A la vegada, les exportacions van pujar un 12,5%, impulsades per la debilitat del ien, informa Europa Press.

Aquests indicadors, que altre cop contrasten amb les polítiques d'austeritat al continent europeu, no han estat suficients per tancar el debat, i ara el govern d'Abe dubta sobre l'aplicació del pla per augmentar de manera gradual l'IVA del 5% al 8% a partir del 2014. Un any després es tornaria a augmentar l'impost fins al 10%. L'increment dels ingressos aniria molt bé per reduir l'endeutament del Japó.

Divendres passat el ministeri de Finances va informar que l'endeutament al tancament del segon trimestre havia arribat als 7,83 bilions d'euros (1.008,6 bilions de iens), el màxim històric del país. Només l'increment en els primers tres mesos va ser de 144.067 milions. Del total de l'endeutament comptabilitzat al juny, uns set bilions corresponen a deute públic, un 1,2% més respecta al març.

stats