Publicitat
Publicitat

LABORAL

Hotels HUSA presenta un ERO per a 300 empleats

És una proposta “de màxims” que afecta dos terços de la plantilla

La cadena d’hotels de Joan Gaspart, HUSA, és a punt d’encongir-se dràsticament. L’empresa va presentar dimecres al jutjat un ERO que afectarà prop de 300 empleats, segons van informar fonts properes al procediment. Això vol dir que es veuran afectats dos terços de la plantilla, que puja a unes 460 persones. HUSA, que gestiona hotels com el Palace de Barcelona, està immersa en un concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) davant la impossibilitat de pagar els més de 200 milions d’euros de deute que arrossega l’empresa, amb pagaments pendents als proveïdors i també als empleats, els bancs, Hisenda i la Seguretat Social.

Les mateixes fonts van assegurar que la proposta d’ERO és “de màxims” i que l’empresa preveu una rebaixa durant el procés de negociació amb els sindicats i l’administració concursal. Els representants dels treballadors van dir ahir que encara estan pendents de rebre la notificació en ferm de l’ERO.

Plans de futur

El futur de la cadena d’hotels presidida per Gaspart, que també és vicepresident de la patronal CEOE, és incert, i els actuals gestors, entre els quals hi ha els fills de l’empresari, estan valorant la possibilitat d’intentar seguir al capdavant de l’empresa, però desfent-se d’alguns dels hotels que gestionen actualment. Tot i això, no descarten cap opció, com el tancament d’alguns hotels, la venda d’actius o l’entrada d’un soci. “El grup continua amb l’estructuració per aconseguir estabilitat”, van dir les citades fonts, que van assegurar que en l’actualitat s’estan pagant als proveïdors i que “s’ha avançat molt” des que es va presentar el concurs, fa dos mesos.

Entre els afectats per l’ERO hi ha, per exemple, més de 100 treballadors de l’Hotel HUSA de Chamartín a Madrid, que és tota la plantilla de l’establiment, un fet que obligaria a tancar l’hotel. En els últims anys, l’empresa ja s’ha desvinculat de diversos hotels, el més important dels quals és el Juan Carlos I, que van vendre al grup Intercontinental davant de la impossibilitat de fer front als pagaments de funcionament de l’establiment.

Una quinzena d’hotels d’HUSA estan en concurs de creditors, després de la cascada d’insolvències que diverses empreses del grup van presentar des del febrer. L’última d’aquestes empreses va ser la Inmobiliaria Sarasate, que és la societat que gestiona l’Hotel Palace -no té l’edifici en propietat perquè el va vendre el 2011 per 68 milions d’euros a un fons britànic-. Sarasate va entrar en preconcurs a finals de març, mentre que a mitjans de febrer ho havia fet Hostelería Unida, la principal filial del grup. En aquell cas, però, ho va fer forçada pels creditors. Dues societats més del conglomerat de Gaspart també estan en situació concursal, amb un total d’un 80% del grup declarat insolvent.

El concurs d’Hostelería Unida el va forçar Alterna Solutions, un petit creditor amb qui l’empresa acumulava uns deutes de poc més de 100.000 euros. Aleshores, fonts de l’empresa van reconèixer que la situació de tresoreria era “delicada” per culpa, entre altres coses, de diversos embargaments dels comptes corrents per falta de pagament a la Seguretat Social i a Hisenda, que van fer que la companyia no pagués a alguns treballadors.

Hoteles Unidos, la precursora de l’actual conglomerat, va ser fundada el 1930 per Juan Gaspart Bulbena, avi de l’expresident del FC Barcelona i actual president de la cadena. La majoria dels més de 50 establiments que té HUSA són a Espanya i, especialment, a Barcelona i Madrid. HUSA controla alguns dels principals hotels de la capital catalana, com l’Hotel La Florida, a més del Palace i l’Hotel Miramar, tots tres de cinc estrelles.