Publicitat
Publicitat

DECLARACIÓ DE LA RENDA

Hisenda retornarà 10.725 milions per l’IRPF, un 1,6% menys

Aquest any hi haurà 19 milions de declaracions, un 0,5% menys

Arrenca la campanya de la Renda 2013. Ahir va ser el primer dia perquè els contribuents sol·licitessin l’esborrany i les dades fiscals de la declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Aquest any les previsions d’Hisenda inclouen retornar 10.725 milions d’euros -un 1,6% menys que l’any passat- a 14,6 milions de contribuents, cosa que representa un descens de l’1,1%. La campanya del 2013 comptarà amb 19,3 milions de declaracions, un 0,5% menys que el 2012. Segons el director del departament de Gestió de l’Agència Tributària, poc més de 4 milions de declaracions (un 0,3% menys) sortiran a ingressar. L’import de totes ascendirà a 6.725 milions, un 1,7% menys.

Són diverses les novetats que presenta la campanya de la renda 2013. D’una banda, es posa en marxa un nou programa Padre simplificat que facilita la descàrrega de dades fiscals i personals per elaborar la declaració. De l’altra, s’introdueix el PIN 24 hores com a alternativa al tradicional sistema REN0 per a l’obtenció ràpida de l’esborrany i les dades fiscals, així com la presentació de la declaració i la consulta de l’estat de la devolució. Però el canvi que ha adquirit més notorietat és un altre. A partir d’aquest any no es podran presentar declaracions manuscrites, una opció que escollien més de 35.000 contribuents. Aquells que vulguin continuar-ho fent així seran atesos a través del servei de cita prèvia.

279 milions solidaris el 2013

Coincidint amb l’inici de la campanya, l’ONG Acción Social va recordar que el 29% dels contribuents no marquen ni la casella social ni la de l’Església. Segons l’organització, més de 220 milions que podrien anar a finalitats socials es perden per no marcar la X solidària en la declaració. En l’últim exercici fiscal es van recaptar 279 milions d’euros, que, tal com apunta Acción Social, van permetre a més de 6 milions de persones beneficiar-se de projectes socials. La major part dels destinataris d’aquestes ajudes eren persones en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social, segons informa Efe.

Ahir a les 14.00 h, els contribuents havien confirmat 121.375 esborranys de declaració i s’havien registrat 478.606 sol·licituds en el programa REN0. Les devolucions per als que presentin l’esborrany per internet es començaran a fer el 3 d’abril. La declaració del 2013 podrà presentar-se entre el 23 d’abril i el 30 de juny -tots dos inclosos- si es presenta per la via electrònica. Si es fa d’una altra manera es podrà presentar entre el 5 de maig i el 30 de juny. Els contribuents que no superin els 22.000 euros anuals provinents d’un sol pagador no estan obligats a presentar la declaració. Per als contribuents que tinguin més d’un pagador, el límit de la renda se situa en els 11.200 euros anuals.

Augment dels salaris per al 2015

La reforma fiscal anirà acompanyada d’un increment dels salaris per a la majoria de contribuents de l’IRPF a partir del gener del 2015. Així ho va constatar el secretari d’estat d’Hisenda, Miguel Ferre, que en declaracions a Onda Cero va assegurar que la reforma del govern espanyol permetrà que més persones paguin l’impost, però que sigui més baix del que era fins ara. “La idea és fer una reforma global del sistema per donar més racionalitat al sistema tributari”, va dir el secretari.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF