CRISI DE L'EURO
Misc 29/08/2013

"Grècia no hauria d'haver entrat a l'euro"

Merkel llança un fort atac contra Atenes i acusa els socialistes d'haver tolerat el seu ingrés a la moneda única

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona.Angela Merkel no volia que Grècia fos un dels temes estrella de la campanya electoral, però quan ha sigut inevitable s'hi ha llançat de cap. La qüestió grega va tornar al debat polític alemany quan fa uns dies va transcendir un informe del Bundesbank en el qual s'afirmava que era "inevitable" concedir un tercer rescat a Atenes, un fet que el govern germànic posteriorment va confirmar. Abans que això es convertís en un obstacle per al seu triomf en les eleccions del 22 de setembre, Merkel va optar per llançar un dels seus atacs més durs contra Grècia i criticar així els seus grans rivals electorals, els socialdemòcrates.

"Grècia no hauria d'haver entrat a l'euro", va proclamar Merkel durant un míting a Rendsburg, al nord del país. I en va culpar el seu predecessor, Gerhard Schröder, a qui va acusar d'haver acceptat l'ingrés d'Atenes a la moneda única, a més d'haver-se saltat en diverses ocasions el Pacte d'Estabilitat europeu. "Aquestes dues decisions van ser fonamentalment errònies, i són un dels motius principals dels nostres problemes actuals", va proclamar Merkel.

Aquesta intervenció difícilment l'ajudarà a guanyar popularitat en països on no se l'estima, però el seu objectiu és refermar el seu lideratge en la cursa electoral. Les enquestes indiquen que l'actual cancellera ho té tot a favor per guanyar les eleccions, però últimament el to del debat s'ha anat escalfant arran dels rescats als països perifèrics. Fa una setmana, Schröder va acusar Merkel d'"amagar dades sobre el que realment costen els rescats". I els últims dies el líder socialista en aquestes eleccions, Peer Steinbrueck, també està aconseguint que aquest missatge cali. Segurament per aquest motiu ara Merkel ha sortit al contraatac. Malgrat que la cancellera va pronunciar aquestes paraules dimarts, no va ser fins ahir que les televisions alemanyes se'n van fer ressò. Dissabte Merkel ja havia començat a aixecar la veu: "Els que van admetre Grècia a l'euro no poden dir-nos ara que tenim problemes amb Grècia", va dir.

Ben considerada a casa

El missatge de Merkel difícilment serà ben rebut a Grècia, on sovint es dibuixa un bigoti com el d'Adolf Hitler a les pancartes on apareix la cancellera. Però Merkel mai ha mostrat gaire preocupació per la percepció que es té d'ella a l'estranger. I mentrestant els seus votants en realitat la tenen ben considerada, especialment en qüestions d'economia. Al voltant del 70% dels alemanys aproven la seva gestió de la crisi.

Més d'una vegada governs com el d'Espanya han tingut l'esperança que la cancellera s'estovaria quan passessin les eleccions, però cada cop hi ha més dubtes que Merkel realment tingui intenció de canviar de polítiques. "Hem demostrat solidaritat, però solidaritat sempre vinculada a la responsabilitat per les reformes en els països que experimenten la nostra solidaritat", va dir Merkel dimarts. Ara per ara, pocs analistes esperen que la cancellera realment canviï gaire.

stats