Publicitat
Publicitat

Gran acord entre 159 països per reduir obstacles a les exportacions

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) va arribar ahir a un acord a l'illa indonèsia de Bali per avançar en la "facilitació del comerç" a través d'una reducció dels obstacles que hi ha actualment. Tot i que no hi ha mesures d'aplicació immediata i l'impacte real de l'acord s'haurà de veure a mitjà i llarg termini, els 159 països que integren l'OMC es van felicitar per "haver salvat" un organisme que corria el risc de quedar en l'oblit després d'anys sense aconseguir arribar a un acord substancial per a res.

L'acord, celebrat com a "històric" per la majoria de participants en les negociacions, inclou mesures per facilitar l'exportació i el trànsit de mercaderies a través d'una reducció dels tràmits que s'han de fer a les duanes. En qualsevol cas, ara cada un dels 159 governs que integren l'OMC haurà de donar el seu vistiplau als compromisos adquirits.

Els Estats Units asseguren que el pacte farà créixer l'economia mundial en un bilió de dòlars anual (730.000 milions d'euros) i que crearà 21 milions de llocs de treball, unes xifres que no va voler avalar el comissari europeu de Comerç, el belga Karel de Gucht. Paral·lelament, els detractors de l'acord van afirmar que serà beneficiós per a les grans corporacions, però no per als ciutadans més pobres.

Els experts, per la seva banda, es van mostrar escèptics sobre l'impacte de les decisions acordades a Indonèsia. "Hem vist pocs progressos a Bali", explicava ahir Simon Evenett, professor de comerç internacional a la Universitat de St. Gallen, a Suïssa, en declaracions a l'agència Reuters.

L'Índia va deixar clar que només donaria suport a un pacte que reconegués el seu dret a subsidiar la recopilació i emmagatzematge de menjar. Tot i que els subsidis van en contra de les normes de l'OMC, el país defensa que això li permet fer front a les crisis de fam. Finalment, l'Índia s'ha compromès a trobar una solució a aquest problema en els quatre anys vinents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF