MERCAT DE TREBALL
Economia 15/06/2013

Front comú per frenar l'atur juvenil

Espanya pressiona amb les grans economies europees per desbloquejar fons

Elena Freixa
2 min

Barcelona.L'atur entre els joves europeus és una de les grans amenaces per a la recuperació econòmica a Europa. Fa setmanes que el pla de xoc per rebaixar la taxa rècord del 23,5% sobrevola la UE i ahir els ministres d'Economia i d'Ocupació de les quatre principals economies -Alemanya, França, Itàlia i Espanya- van urgir que es desbloquegin els fons previstos en l'estratègia d'ocupació juvenil i es passi de les paraules als fets. En el cas d'Espanya, amb un atur juvenil dramàtic del 56,4% que només supera Grècia, la situació és especialment crítica.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va demanar ahir que els 6.000 milions que la UE preveu desplegar entre el 2014 i el 2020 es concentrin principalment "en els dos primers anys" per la urgència de la situació. Segons els càlculs del govern espanyol, li pertocaran 960 milions d'euros d'aquest pla. La ministra va recordar també les mesures que ha posat en marxa en l'àmbit intern l'executiu del PP i va aprofitar per demanar que la despesa que comporten no es computi com a dèficit sinó que es tracti com una inversió.

A la trobada, els ministres també van consensuar altres fórmules per arribar al mateix objectiu: resoldre el drama laboral que afecta 5,6 milions de joves menors de 25 anys a tot Europa (3,6 milions als països de l'euro). Per exemple, van reclamar més protagonisme del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per fer circular el crèdit a les petites i mitjanes empreses per facilitar la reactivació de l'activitat i, de retruc, de les contractacions. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, que també era a la trobada ahir, va defensar que el BEI es posi en marxa per pal·liar les diferències dels costos de finançament que tenen les empreses segons el país on estan. De fet, un estudi de Funcas calcula que les pimes espanyoles paguen un 77% més que les alemanyes per obtenir un crèdit.

El ministre d'Economia italià, Fabrizio Saccomanni, va corroborar aquest objectiu d'implicar el BEI en la reactivació del crèdit. "Ha registrat un augment del capital de 10.000 milions d'euros i proposem que utilitzi de manera innovadora aquests fons, multiplicant aquesta base de capital fins als 60.000 milions per finançar les petites i mitjanes empreses i la innovació per reforçar l'ocupació", va dir.

Mobilitat per cobrir vacants

L'èxode juvenil a Europa, especialment als països més castigats per l'atur, també va estar present a la trobada informal d'ahir. El ministre d'Economia italià va apostar per adaptar al mercat laboral una mena de programes Erasmus per a joves. De fet, la mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, va recomanar ahir en una entrevista a la BBC que els joves es moguin més si cal per trobar una feina a Europa.

Malgrat l'elevat atur en alguns estats, a Europa hi ha fins a cinc milions de llocs de treball vacants, segons va dir ahir el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Aquest "desequilibri" explica que convisquin el 5% d'atur a Alemanya i el 27% a Espanya.

stats