Publicitat
Publicitat

El Fons creu que la recuperació mundial es consolida però és “fràgil”

En el seu informe de primavera, el Fons Monetari Internacional (FMI) destaca que la recuperació mundial es consolida i guanya força, però avisa que han aflorat nous riscos, com la inestabilitat als països emergents, la baixa inflació a les economies avançades, especialment a la zona euro, i les tensions geopolítiques, en referència a la crisi d’Ucraïna. “La recuperació global encara és fràgil tot i les millors perspectives”, apunta el Fons.

L’FMI preveu que l’economia mundial creixi aquest any un 3,6% i que el vinent millori un 3,9%, en tots dos casos una dècima per sota del que va pronosticar fa uns mesos, però per sobre dels nivells dels últims dos anys: el 2013 el PIB mundial va avançar un 3%, i el 2012, un 3,2%. Aquest any el creixement estarà impulsat pels Estats Units (+2,8%) i les economies avançades (+2,2%), que pujaran un punt més que el 2013. I en menor mesura per la zona euro, que avançarà un 1,2%, però encara amb intenses diferències entre els països del centre i els de la perifèria, més afectats pel deute i per les diferències en el cost del finançament.

La institució atribueix la millora de les economies avançades al menor ajust en la despesa -és a dir, a una austeritat més suau- i a unes polítiques monetàries que donen suport al creixement. En aquest sentit, avisa dels efectes sobre els països emergents d’una retirada “inesperadament ràpida” dels estímuls de la Reserva Federal dels EUA, que podria provocar una reducció dels fluxos de capital i una devaluació “caòtica” de les monedes. Tot i que ha empitjorat les previsions del Brasil, el Fons preveu que les economies emergents segueixin creixent amb força: un 4,9% aquest any i un 5,3% el que ve.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF