Publicitat
Publicitat

LA SORTIDA DE LA CRISI

Espanya millora el ritme de creixement

El PIB avança fins al 0,4% en el primer trimestre, la millor dada des de l’inici de la crisi

El govern de Mariano Rajoy vol continuar fent gala de la recuperació de l’economia espanyola i, de moment, i a l’espera de la publicació de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre la setmana que ve, les dades li juguen a favor. Segons les estimacions del Banc d’Espanya difoses ahir, el producte interior brut (PIB) ha avançat un 0,4% durant el primer trimestre, i s’ha convertit en el millor percentatge des que va començar la crisi, el 2008. Es tracta, doncs, del tercer trimestre consecutiu de creixement i el primer pel que fa a la comparació interanual amb l’any passat -el PIB ha crescut un 0,5% respecte a l’inici del 2013- des del 2010, quan ja es volia deixar enrere la primera gran recessió de la crisi.

La clau d’aquesta millora, segons la institució, és l’increment del consum domèstic i la inversió empresarial. Però no tot són flors i violes. El Banc d’Espanya alerta que la millora de la contractació encara no és suficient per superar els nivells de l’inici del 2013, ja que, mentre augmenta el treball precari -“contractació temporal i a temps parcial”-, es continua registrant una destrucció neta de llocs de treball a jornada completa. Aquestes dades s’aclariran la setmana vinent, quan es publiqui l’EPA i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) actualitzi l’estimació del Banc d’Espanya.

Catalunya ‘crea’ ocupació de cop

De fet, l’actualització del cens de població de l’INE va reduir ahir, de cop, l’atur a Espanya a finals del 2013 d’un 26% a un 25,73%. Això es deu al fet que l’EPA ha deixat d’utilitzar les dades modificades entre el 2002 i el 2005 del cens del 2001, en què la població estrangera estava sobrerepresentada just en el moment del boom immobiliari, i amb una nova forma de càlcul ha començat a utilitzar les del 2011. I ara totes les dades s’estan actualitzant. En el cas de Catalunya, han aflorat fins a 133.600 llocs de treball.

Així Rajoy guanya algunes dècimes per intentar complir les promeses que ja va començar a fer ahir a Barcelona durant una trobada amb empresaris del Foro de Marcas Renombradas Españolas. “Al final de l’any que ve Espanya tindrà menys persones aturades que al final del 2011”, va assegurar, i també va afirmar que Espanya creixerà aquest any per sobre de l’1% i el 2015 “clarament” per sobre d’aquest 1,5%. “Intentarem batre els pronòstics”, va puntualitzar. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ja va avançar dimecres que preveuen un creixement de l’1,5% per a aquest 2014.

Els empresaris presents al fòrum a Barcelona també van llançar el missatge que veuen el 2014 millor que l’any passat i que la sortida de la crisi passa necessàriament per internacionalitzar-se.

El Tresor bat un rècord històric

El Banc d’Espanya, justament, destaca en el butlletí del mes d’abril publicat ahir que un dels pilars de la millora de l’economia espanyola és l’enfortiment gradual dels mercats d’exportació espanyols, com també la millora de les condicions financeres. El Tresor espanyol va superar ahir el seu objectiu d’emissió en col·locar entre els inversors 5.565 milions d’euros en bons i obligacions a tres, cinc i deu anys, i va aconseguir rebaixar a mínims històrics l’interès marginal aplicat en les tres referències. En concret, a deu anys, va adjudicar bons al 3,073%. El mínim anterior era del setembre del 2005 i es tractava del més baix de tota la sèrie històrica.

En aquest sentit, el president de CaixaBank, Isidre Fainé, a la junta d’accionistes celebrada ahir, va assegurar que el 2014 “és l’any de la recuperació”. Però, per Fainé, cal una estratègia de sortida de la crisi que permeti tenir sota control els preus, ja que hi ha risc de deflació, i no va descartar que el Banc Central Europeu (BCE) prengui noves mesures.

El president del BCE, Mario Draghi, va recordar ahir que un empitjorament de les perspectives d’inflació a curt termini a l’eurozona justificaria que iniciessin “un programa de compres d’actius més ampli”. En aquest sentit, el Banc d’Espanya considera “remota” la possibilitat de deflació.

Tant aquesta possibilitat com les dades d’atur de la setmana que ve poden trencar un escenari que, segons el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, no és res més que una “venda d’optimisme” de l’Estat de cara al futur, sense atendre les preocupacions immediates dels ciutadans.